Groninger Studentenbond geschokt over kwaliteit containers Suikerunieterrein

GRONINGEN - De Groninger Studentenbond (GSb) is geschokt over de kwaliteit van de containers op het Suikerunieterrein.

De containerwoningen zijn bedoeld voor internationale studenten die nog geen vaste verblijfplaats hebben. Vele van deze studenten verblijven in noodvoorzieningen die deze week gesloten worden. De Groninger Studentenbond hoopt dat Rizoem snel overgaat tot het verbeteren van de containerwoningen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de containerwoningen voor het begin van dit studiejaar klaar zouden zijn. Dat werd al vrij snel uitgesteld naar 1 oktober. Later bleek ook dat die deadline niet gehaald zou worden. Toekomstige bewoners kregen de helft van de huur van oktober toen terug. Uiteindelijk zijn de containers gisteren opgeleverd. Al vrij snel werd duidelijk dat de containers niet de gewenste kwaliteit hebben. Verre van dat zelfs.

Containers zijn smerig. Rizoem geeft aan dat dit komt doordat er geen tijd meer was om schoon te maken en kleine werkzaamheden te verrichten omdat de studenten anders nog later in de containerwoningen zouden kunnen. Wat ze echter over het hoofd zien is dat studenten er in deze staat ook niet gelijk in kunnen. “Studenten moeten eerst schoonmaken voor ze de woning willen betrekken en gebreken moeten verholpen worden”, begint Jolien Bruinewoud, voorzitter van de Groninger Studentenbond. “Sommige containers hebben kapotte boilers waardoor studenten geen warm water hebben. De containers hadden nooit in deze staat opgeleverd mogen worden.”

De GSb hoopt dat Rizoem zo spoedig mogelijk overgaat tot het verbeteren van de kwaliteit van de containerwoningen. “Er moet nu snel gehandeld worden”, stelt Bruinewoud. “Elke container moet minstens warm water hebben en alle gebreken moeten verholpen worden voordat de noodvoorzieningen sluiten. Anders zitten studenten straks in een gebrekkige containerwoning zonder dat ze ergens anders heen kunnen. Deze studenten hebben al veel meegemaakt. Genoeg is genoeg.”