Vier finalisten Social Impact Award 2018

GRONINGEN - Op 17 oktober wordt tijdens Social Impact Day Noord in De Oosterpoort voor de derde keer de Social Impact Award uitgereikt aan de meest veelbelovende startende sociale onderneming van Noord-Nederland.

De winnaar van deze prestigieuze prijs wint een geldbedrag van €1.500,-, een coachingstraject ter waarde van €10.000,- en een hoop verdiende publiciteit! De prijs kan ondernemers net dat zetje geven om activiteiten uit te breiden, het verdienmodel te versterken of de maatschappelijke impact te vergroten. Door de publiciteit wordt het netwerk vergroot en wordt de onderneming zichtbaarder. Ook mag de onderneming in al haar uitingen het label Winnaar Social Impact Award 2018 gebruiken.

Unicum: vier finalisten

Uit 32 aanmeldingen heeft een vijfkoppige jury vier sociale ondernemingen geselecteerd. Dit is anders dan voorgaande jaren, waar er steeds drie finalisten waren. De jury licht toe: ‘De kandidaten zijn stuk voor stuk prachtige bedrijven die ondernemerschap inzetten om een maatschappelijke verschil te maken. De diversiteit is groot dit jaar en we hebben uiteindelijk besloten alle vier door te laten gaan als finalist. We mogen erg trots zijn dat we in Noord-Nederland zulke pareltjes gevestigd hebben!’

De finalisten

De eerste finalist is De Woeste Grond uit Musselkanaal: het beste alternatief voor de bio-industrie. De Woeste Grond verkoopt dier-, mens- én milieuvriendelijk vlees uit Noord-Nederland. Stressvrij en diervriendelijk. Deze ‘meukvrije natuurslagerij’ geeft – naast heerlijke vleesproducten – ook workshops en voorlichting om het bewustzijn rondom vleesconsumptie te vergroten.

Ook Vector-i uit Groningen is finalist. Circulair ondernemen zie je steeds meer. Vector-i is een circulair ontwerpend architectenbureau. Met hun architectuur willen zij de circulaire economie tot stand brengen. Duurzaamheid in plaats van tijdelijkheid. Vector-i pioniert en wil circulair ontwerpen en bouwen gemeengoed maken.

Dan is er Enie.nl uit Groningen. Zonne-energie is beter voor het milieu én dankzij Enie.nl toegankelijk voor iedereen – huurders, kopers, bedrijven, kleine en grote portemonnees. Het eerste bedrijf in Noord-Nederland gecertificeerd als B-Corp. Ook geven zij lezingen en helpt Enie.nl het klimaatbewustzijn te vergroten.

Tot slot is Coöperatie Klooster & Buren uit Kloosterburen finalist. Dit bedrijf, begonnen als burgerinitiatief, werkt vanuit de omgeving samen om historie, natuur en cultuur te behouden. Zo krijgen monumentale gebouwen een herbestemming. worden ontmoetingen georganiseerd, banen gecreëerd, streekproducten gemaakt en verkocht, krimp tegengegaan, appartementen verhuurd, zorgteams geregeld en nog veel meer.

Winnaar Social Impact Award 2017

Vorig jaar won CodeGorilla uit Emmen de Social Impact Award. Het bedrijf verzorgt opleidingen van drie maanden voor mensen die een baan binnen de IT ambiëren, maar hiervoor niet de juiste opleiding of de gewenste achtergrond hebben. Na die drie maanden zijn de deelnemers klaar voor de arbeidsmarkt. ‘Sinds wij de award hebben gewonnen, zijn we in een stroomversnelling terechtgekomen. We begonnen in Emmen en zitten nu ook in Groningen. In het najaar gaan we waarschijnlijk nog op twee andere locaties in Nederland starten. We gaan hard en daar zijn we hartstikke blij om!’ aldus Diem Do, mede-oprichter van CodeGorilla.

Criteria voor deelname

Om mee te kunnen dingen naar de Award, moet de onderneming aan de volgende criteria voldoen: de onderneming heeft een positieve impact op de samenleving; heeft een gezond en (grotendeels) zelfstandig verdienmodel; is minder dan vijf jaar actief en is gevestigd in Noord-Nederland (Groningen, Drenthe of Friesland). De jury bestaande uit Carl Drenth, Petra Oden, Anja Kanters, Jan Willem Wennekes en Adriaan Pals, zelf winnaar van de award in 2016, zijn elk op hun eigen manier en vanuit hun eigen expertise betrokken bij sociaal ondernemerschap.

Meer informatie is te lezen op www.socialimpactdaynoord.nl/award