VRIJDAG talent schittert bij Nederlands Blazers Ensemble

GRONINGEN - Vijf talenten van VRIJDAG zijn door naar de tweede ronde van de compositiewedstrijd van BNNVARA en het Nederlands Blazers Ensemble (NBE).

Jente Borst (10), Sterren Martens (13), Mauro Yeoman (14), Laura Eisenga (16) en Carlo Sikkens (17) maken kans om op 1 januari met het NBE op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam. De wedstrijd wordt uitgezonden op tv door BNNVARA.

Al ruim twintig jaar is de wedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert een springplank voor serieus componeertalent in Nederland. Het NBE ontvangt jaarlijks inzendingen van meer dan 100 (piep)jonge componisten. “In al die jaren is er nog niet eerder een talent van VRIJDAG doorgegaan naar de tweede ronde. Nu zijn er dat dus vijf. Dat is iets om heel erg trots op te zijn”, aldus Joëlle Doll, coördinator van de Muziek Talent Route bij VRIJDAG.

Muziek Talent Route

Vier van de vijf talenten volgen de nieuwe Muziek Talent Route bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen. Bij deze route wordt er door jonge talenten intensief samen-gewerkt om het beste in elkaar naar boven te halen. In verschillende blokken wordt er onder andere gewerkt aan improvisatie, presentatie en compositie.

Daarnaast presenteren ze zich aan elkaar en spelen ze op festivals, in het UMCG en in de concertzaal van VRIJDAG. Ook niet-cursisten kunnen zich (individueel of als groep) aanmelden voor de Muziek Talent Route.

NBE Voorrondeconcert

Ben je benieuwd naar de inzendingen van Jente, Sterren, Mauro, Carlo en Laura? Kom luisteren en aanmoedigen tijdens het NBE Voorrondeconcert bij VRIJDAG aan de Sint Jansstraat 7 op 14 oktober. Het concert is van 15.00 tot 23.00 uur en de entree is 6 euro. Een jury, bestaande uit NBE-musici, de componisten/arrangeurs én een eerdere winnaar van de compositiewedstrijd, kiest zes winnaars uit die doorgaan naar de volgende ronde.

Adam en Eva

Dit jaar is het thema van de wedstrijd ‘Adam & Eva’. De talenten van VRIJDAG hebben daar ieder een eigen draai aan gegeven. Beluister de composities op nbe.nl/componeren en breng je stem uit. Alle deelnemers maken namelijk kans op de Publieksprijs!