Video | FitGaaf! zet in Oosterpark in beweging

GRONINGEN - Vier weken gezondheid in de Oosterparkwijk werd afgesloten met als feest een rondje bewegen.

De afgelopen vier weken hebben de Borgmanschool, locatie Vinken, de Siebe Jan Boumaschool en CBS De Kleine Wereld deelgenomen aan FitGaaf! Een programma voor kinderen en ouders om kennis te maken met gezond leven, bewegen en voeding. Zo werden op school en thuis stickers geplakt om te weten wat dagelijks nodig is voor een gezonde leefstijl. Daarnaast tekenen, dansen en hinkelen rond de gezondheidsthema’s van de FitGaaf!-kalender.

Sociaal ondernemer Tom Steffens -eigenaar en coordinator Fitgaaf! legt uit: 'we willen met dit project kinderen op een speelse en positieve manier inzicht geven in wat al goed gaat en wat beter kan met gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Kortom een gezonde leefstijl. Wat beter kan...? Moeilijke vraag, meent Steffens. ‘Tijdens het plakken konden ouders en kinderen een zogenaamde joker-sticker gebruiken, deze staat voor iets minder gezond eten. Die zag ik af en toe voorbijkomen. Maar zo heel erg is dat nu ook weer niet’, nuanceert hij. De joker staat bijvoorbeeld voor een patatje met, niet erg maar ook niet heel gezond dus. ‘Het is een afspraak die ouders met hun kind maken over de definitie van wat nou slecht is of minder goed. Er is altijd een eigen keuze en verantwoordelijkheid. Bewustwording is de boodschap.’ In totaal hebben 450 kinderen stickervellen mee gekregen , de ervaring leert dat zo’n 50 % ook daadwerkelijk deelneemt. Zeker geen slecht resultaat vindt Steffens.

Het BeFit project in de Oosterparkwijk bij Jongerencentrum JOP werd geinitieerd door Huis voor de Sport Groningen. Het was onderdeel van de Haelthy Ageing Week van Danielle Bekkering met afgelopen donderdag de feestelijke afsluiting van FitGaaf!. Op het programma stond ropeskipping-moves door Projump, ook was het Bslim-team aanwezig met een sport- en spelpakket. Verder fruitwater om de dorst te lessen, en vooral een hoop plezier voor de deelnemers.

Albert-Jan Garama.