Groninger Forum met AI: More than human

GRONINGEN - Groninger Forum presenteert in samenwerking met Londense Barbican Centre een internationale expositie over artificial intelligence. AI: More than human is de eerste, grote expositie in het nieuwe Forumgebouw.

De eerste tentoonstelling die in het nieuwe Forum te zien zal zijn is bekend. AI: More than human is een actuele en fascinerende expositie over het ontstaan, de opkomst én de toekomst van kunstmatige intelligentie. De tentoonstelling is een samenwerking met het Londense Barbican Centre en is van december 2019 tot mei 2020 te zien in het Groninger Forum in Groningen.

AI: More than human

Al eeuwen dromen we ervan om intelligentie te creëren. Van het Japanse Shintoïsme uit de 8e eeuw en de computerexperimenten van Ada Lovelace en Charles Babbage uit de 19de eeuw, tot en met de geavanceerde projecten van techbedrijven als Deepmind, Google’s Jigsaw en Sony van nu. Artificial intelligence is niet meer weg te denken en biedt steeds nieuwe mogelijkheden. Welke impact heeft AI op ons leven? Wat betekent het om mens te zijn? Wat is bewustzijn? En hoe kunnen mens en machine samenwerken? De expositie AI: More than human vertelt dit verhaal en verkent de ontwikkelingen van de fascinerende relatie tussen mens en technologie.

Maak kennis met de AI-toepassingen van instellingen als het Massachusetts Institute of Technology (MIT), de robot die de Japanse uitvinder Hiroshi Ishiguro van zichzelf maakte, en kunstenaars zoals de Duitser Mario Klingemann. AI: More than human in het Groninger Forum wordt geopend in december 2019.

Exposities in het Groninger Forum

Met twee ruime expozalen beschikt het nieuwe Groninger Forum over de mogelijkheid om prikkelende tentoonstellingen te programmeren; van internationale blockbusters tot kleinere exposities met lokale partners. Wat de exposities in het Forum met elkaar gemeen hebben, is dat ze in het teken staan van populaire beeldcultuur, technologie en actualiteit.

Over het Barbican Centre

Als kunst- en educatieorganisatie op wereldniveau zoekt het Londense Barbican Centre de grenzen op van alle belangrijke kunstvormen zoals dans, film, muziek, theater en beeldende kunst.

Het Barbican Centre ontwikkelt en verzorgt tentoonstellingen rond digitale ontwikkelingen en beeldcultuur. Deze shows, vaak meeslepend en interactief van aard, worden eerst gepresenteerd in Londen en gaan dan internationaal op tournee. Zo presenteerde het Barbican eerder de succesvolle internationale exposities Digital revolution en Into the unknown. A journey into science fiction.

Het nieuwe Groninger Forum

In het hart van de stad Groningen verrijst het Groninger Forum. Het Groninger Forum wordt een laagdrempelige ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Met internationale exposities, Storyworld, vijf filmzalen, een multifunctionele zaal, de bibliotheek en het Smartlab dagen we het publiek uit om zich te laten verrassen en inspireren en met een open blik naar de toekomst te kijken. In de nazomer van 2019 opent het Groninger Forum de deuren voor het publiek.