GroenLinks bezorgd over gesjoemel energielabels Studentenhuisvesting

GRONINGEN - GroenLinks is bezorgd over gesjoemel met energielabels studentenhuisvesting. Dit naar aanleiding van het onderzoek daarover waar Sikkom vanavond een onderzoek publiceerde.

GroenLinks vindt de conclusies ernstig. Studenten betalen een te hoge huur terwijl huizen duurzamer lijken dan dat ze zijn.

GroenLinks wil van het College van B&W weten of dit gesjoemel met de energielabels bekend was en of de gemeente er iets tegen kan doen. Raadslid Martijn van der Glas: ‘Huurders moeten niet de dupe worden van gesjoemel. Zij betalen hogere huur maar hebben geen lagere energierekening.’

In de gemeente Groningen moet een grote slag gemaakt worden met het verduurzamen van huizen. Dan mag er niet gesjoemeld worden met energielabels. Mogelijk is de verduurzamingsopgave in de jongerenhuisvesting nog veel groter dan nu lijkt, als dit gesjoemel op grote schaal plaatsvindt. Van der Glas: ‘wij willen onderzocht hebben of verhuurders die hebben gesjoemeld hun vergunning kan worden afgenomen.’ Onlangs stelde de gemeente Groningen een nieuw verhuurstelsel in, waarbij onder omstandigheden vergunningen ook ingetrokken kunnen worden.

GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. Deze worden binnen drie weken beantwoord.