'Panacea brengt studenten met elkaar in contact'

GRONINGEN - Herfstmaand oktober betekent voor studievereniging MFV Panacea: de Benefietmaand. Maak kennis met de bevlogen studenten en met deze jaarlijks terugkerende actie.

Door Akke Boonstra

Geneeskunde en Groningen: die twee zijn sinds jaar en dag onafscheidelijk met elkaar verbonden. Panacea - officieel: Medische Faculteitsvereniging Panacea - is de vereniging voor de geneeskundestudenten in Groningen. Bestuursvoorzitter Thomas van Vliet (23): „Het onderwijs staat bij ons centraal. Dat betekent dat we het evalueren, bijvoorbeeld door contact te onderhouden met de docenten. En we houden verbredende en verdiepende lezingen over geneeskunde.”

Maar vergeet ook niet de sportevenementen en de culturele activiteiten die MFV Panacea organiseert. „Het gezelligheidsgedeelte”, verduidelijkt Van Vliet. „Dat zijn onder andere de feesten, het introductiekamp. En een keer in de twee jaar organiseren we de musical, in de stadsschouwburg. Vorig jaar was die twee keer uitverkocht.” Het is nog maar een greep uit alle activiteiten. Van Vliet: „En nu is het oktober, dus is het tijd voor de benefietmaand.”

Lid

Van Vliet is één van de ongeveer 3500 studenten die zich bij Panacea hebben aangesloten. Hij kwam drie jaar geleden vanuit Houten naar Groningen en werd meteen lid. „Je komt in een nieuwe stad, woont voor het eerst op je zelf.” De stad voelde direct vertrouwd voor Van Vliet - „het is fijn dat je hier maar over de Grote Markt hoeft te lopen en er zwaait een bekende naar je” - maar zoals bij velen was er genoeg om aan te wennen. „Simpele dingen doe je voor het eerst zelf, zoals koken en de was draaien. Dan is het fijn om leuke mensen te ontmoeten bij een vereniging. Panacea brengt studenten met elkaar in contact.” Begin februari begon hij als voorzitter van de studievereniging. „Dat is mijn manier om iets terug te doen.”

Voor zijn collega Julia van Brunschot (22) ging het net zo. In het bestuur heeft ze nu de rol van commissaris Master & Carrière. Van Brunschot komt uit Drenthe en was al bekend met Groningen voordat ze hier studeerde, maar leerde zoveel vrienden kennen bij Panacea dat ze al snel actief lid wilde worden. Nu ze haar bachelor heeft afgerond wil ze zich eerst bezighouden met het bestuur. „Ik voelde me nog niet klaar voor de coschappen en wilde even iets anders doen. Net als bij Thomas vond ik dat de vereniging mij zoveel had gegeven dat ik nu iets terug wil geven. Nu kan ik mijn steentje bijdragen aan de vereniging.”

Herfstdagen

Met de eerste natte herfstdagen voor de deur maakt Panacea zich klaar voor allerlei activiteiten in de jaarlijkse benefietmaand. „We willen geld ophalen voor een interactief televisiescherm in de wachtkamer van het Beatrix Kinderziekenhuis. Zo kunnen we er voor zorgen dat de kinderen hun tijd in het ziekenhuis wat minder negatief ervaren.” Vanavond gaat het duo naar het benefietdiner, één van de drie activiteiten waarmee ze het bedrag voor het wachtkamerscherm bij elkaar willen halen. „Het diner is voor studenten en artsen van het UMCG. Er komt een loterij en we houden een veiling. Naast dit diner organiseren we nog het Oktoberrevolutiefeest, een groot feest voor alle geneeskundestudenten en externen. Het geld wordt opgehaald met de entree en de drankjes.”

Tot slot organiseert Panacea nog de lasergamesessie. Die zal gehouden worden op de Grote Markt, op 10 oktober. Thomas: „Iedereen is welkom. Je kunt je inschrijven, maar ook voorbijgangers mogen mee doen. De Benefietmaand is ons manier om een connectie te maken tussen Panacea, de Groningers en de stad.”