Jos Jansen op de Haar column In Stad: Kunstenaarsboeken

GRONINGEN - Van 13 tot en met 20 oktober organiseert stichting ARTisBOOK de Week van het KunstenaarsBoek (WKB18) in Groningen.

Samen met 25 galeries, musea en andere culturele instellingen wordt de rijkdom van het kunstenaarsboek vanaf de jaren ’60 tot nu getoond. Initiatiefnemers van de week zijn Marinus Augustijn en Agnes Scholte van Galerie Block C.

“Het is de eerste keer dat dit in Groningen is. Ook landelijk schijnt dit voor het eerst te zijn”, vertelt Agnes Scholte. “Er waren wel dingen met kunstenaarsboeken, maar meestal op één dag en op één locatie. Nu is het voor het eerst op 26 locaties en een week lang.”

Marinus Augustijn: “We hadden wat locaties in gedachten. We wisten dat het Groninger Museum een mooi collectie kunstenaarsboeken heeft. En ook bij de Universiteitsbibliotheek hebben ze heel bijzondere dingen. Het bijzondere is dat we binnen de kortste keren van een paar locaties naar een heleboel locaties gingen.”

Kunstenaarsboeken zijn boeken of boek-achtige objecten, waarbij de kunstenaar over het uiteindelijke resultaat een hoge mate van controle heeft: het boek is bedoeld als een op zichzelf staand kunstwerk en/of wordt door de kunstenaar als een kunstenaarsboek gepresenteerd.

De Week van het KunstenaarsBoek presenteert een aantal bijzondere exposities. Zo toont Galerie Block C de museale expositie met 6 kunstenaarsboeken van herman de vries. In het CBK Groningen zullen 11 hedendaagse kunstenaars hun blik geven op de natuur in Das Buch der Natur met o.a. Anne Geene, Luuk Wilmering, Martin Brandsma, Vibeke Mascini. In totaal wordt het werk van meer dan 50 kunstenaars tentoongesteld.

Naast de exposities van kunstenaarsboeken is er nog veel meer te doen tijdens WKB18 - met lezingen, performances, signeersessies, workshops en rondleidingen heeft de Week van het KunstenaarsBoek het karakter van een festival.

Antiquariaat Berger & De Vries in de Pelsterstraat is de hele week ARTisBOOKshop: informatiepunt en boekwinkel van de WKB18. Naast boeken van de deelnemende kunstenaars verkoopt ARTisBOOKshop antiquarische kunstenaarsboeken en uitgaven van diverse andere kunstenaars en uitgevers. Ook het Kunstenaarsboekenweekgeschenk is hier te koop; bij aankoop van een kunstenaarsboek ontvang je een genummerd exemplaar van BOOK XIII van Jan van der Til cadeau.

Kie Ellens heeft voor de WKB18 een kunstenaarsboek van 3.5 meter over kunstenaarsboeken gemaakt. Deze leporello bestaat uit 21 pagina’s die op de verschillende locaties verzameld kan worden en wordt met bijgeleverde stickers in elkaar gezet.

Meer informatie is te vinden op www.artisbook.nl.