Weinig ontwikkeling bij FC

GRONINGEN - Zes van de acht competitiewedstrijden verloren en al uitgeschakeld voor de beker. Dat is niet best. Erger is dat in het spel van FC Groningen nauwelijks een positieve ontwikkeling te bespeuren is.

In feite heeft FC Groningen de somber stemmende lijn van de oefencampagne doorgetrokken. Daarin kwam de ploeg in de laatste vijf testwedstrijden alleen in het duel met De Graafschap tot scoren. De vier andere duels leverden geen enkel doelpunt op. Grote kansen vielen er telkens nauwelijks te noteren. Die tendens heeft zich in de competitie doorgezet. FC Groningen creëert elke wedstrijd wel een paar aardige mogelijkheden, maar gemiddeld genomen slechts ruim één grote scoringskans. Daar staat tegenover dat de ploeg ook veel minder kansen toestaat dan vorig seizoen. Doelman Sergio Padt heeft dit seizoen nog niet veel reddingen hoeven verrichten, maar heeft de pech dat de tegenstanders vaker serieuze kansen in een doelpunt omzetten.

Slordig

Is FC Groningen onder Buijs iets beter gaan verdedigen, opbouwend en aanvallend lijkt het spel nog steeds nergens op. De aanvalsopbouw is traag of gehaast en in beide gevallen vaak slordig. En in de eindfase van een aanval is de voorzet of de steekpass meestal onder de maat. Wie nauwelijks grote kansen creëert, zal ook weinig scoren. En dat blijkt ook wel. Met slechts vier goals in negen officiële wedstrijden is FC Groningen de minst scorende club in het profvoetbal.

Zoekende en pech

Vooralsnog blijkt ‘dokter’ Buijs beter in diagnosticeren dan in behandelen. De gedreven coach doet er alles aan om het tij te keren, is ook nog volop zoekende naar de beste aanvalsformatie, maar zijn vele - ook vaak noodgedwongen -spelerswisselingen leiden nog niet tot verbetering. De beginnende profcoach heeft de pech dat zijn belangrijkste spitsen, Mimoun Mahi en Meteo Cassierra, nog niet voor langere tijd fit zijn geweest. Dat geldt eigenlijk ook voor alternatief Michael Breij. De 21-jarige aanvaller was in de oefencampagne als een van de weinigen wel aardig op schot, maar blijkt op het hogere niveau gevoelig voor spierblessures. Nieuweling Jannik Pohl blijkt naar eigen zeggen zijn coach onvoldoende te begrijpen. De Deen van Duits bloed verstaat het Engels van Buijs niet goed. Kortom, het zit Buijs ook niet mee.