Tip van de Programmeur: teamspirit van het NNO

GRONINGEN - Onlangs schreef de recensent van de Volkskrant over het Noord Nederlands Orkest (NNO) na een concert in het Concertgebouw Amsterdam, ‘Wie soms de ogen sloot, dacht zo... dat een wereldtoporkest zat te spelen onder een wereldmaestro’.

Uiteraard ben ik vervuld van trots, want die 85 NNO musici werken dag en nacht om de top te halen. Het is een soort voetbalteam. Iedere dag samen 3 uur keihard repeteren (lees trainen) en ieder weekend 3 concerten, waar maar één ding telt, de beste zijn. De teamspirit in het NNO en gretigheid van deze topmusici is nog nooit zo groot geweest als nu. Dat hoor, voel en dat zie je.

Programmeur zijn van het NNO is ook steeds twee jaar vooruit denken betreffende de dertig verschillende programma’s die ik creëer en ook twee jaar op voorhand dirigenten en solisten boeken. Het idee dat het NNO zich ook in het maatschappelijk debat kan mengen is voor een groot symfonie orkest nieuw. Maar als we om ons heen kijken zien we dat democratieën in Europa onder druk staan. Als ik alleen al naar Hongarije en Polen kijk en om maar te zwijgen over Turkije. Begin november spelen we het indrukwekkende War Requiem van Britten omdat op 11 november het 100 jaar geleden is dat WOI is beëindigd. Voorafgaand hebben we vele scholen benaderd om protestsongs te schrijven met de vraag hoe jonge mensen naar de wereld kijken. Naar het Europa van nu dat minder en minder een eenheid is en waar de tolerantie minder wordt en eigen taal en vlag dominanter wordt.