Wim Masker column Buitenspel: dertig jaar na topjaar

GRONINGEN - Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft...

En in mijn geval zeker als het om voetbaluitslagen gaat. In de vorige eeuw won ik ooit de voetbaltoto, maar met mij nog ruim tienduizend deelnemers: die ene in mijn ogen onlogische uitslag kwam ook nog uit. Het leverde me iets van dik twee gulden op.

Als Nederland tegen Duitsland speelt, zoals komende zaterdag, gaan mijn herinneringen vaak terug naar het door Oranje gewonnen EK van 1988. Oranje speelde dertig jaar geleden een goed, maar niet eens uitzonderlijk goed eindtoernooi met slechts acht deelnemers, verdeeld over twee groepen van vier. Oranje verloor het openingsduel tegen de voormalige Sovjet Unie met 1-0, won daarna met het nodige geluk van Engeland – Lineker en Hoddle troffen bij 0-0 de paal – en versloeg vervolgens Ierland dankzij een gelukkige kopgoal van Kieft. Echt goed speelde Oranje eigenlijk alleen in de halve finale tegen West-Duitsland. In Hamburg kreeg de favoriete gastheer met 2-1 klop.

De finale tegen de Sovjet Unie was van een bedenkelijk niveau maar bijna niemand die dat nog weet. Gullit en Van Basten maakten schitterende goals, goed voor de 2-0 winst en een enorm volksfeest in Nederland. In hetzelfde 1988 won PSV de voorloper van de Champions League. Dertig jaar geleden waren ‘we’ dus even de beste van Europa. Maar… nooit eerder trok de eredivisie zo weinig publiek als in dat seizoen. Slechts 6.718 mensen gemiddeld kwamen er op de wedstrijden af. PSV had er ‘thuis’ 21.453 gemiddeld, Ajax 10.168, Feyenoord 9.883 en FC Groningen 7.818. Is de toekomst lastig te voorspellen, de geschiedenis is vaak moeilijk te begrijpen.