Studenten hangen de vlag uit voor LHBTI’ers

GRONINGEN - Student&Stad organiseert in samenwerking met Ganymedes LGBT Studentenvereniging Groningen een 'vlaggenactie' op Coming Out Day.

Studentenorganisaties tonen door op de foto te gaan met een regenboogvlag dat zij open staan voor LHBTI'ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) binnen hun organisatie of vereniging.

Op Coming Out Day, die jaarlijks plaatsvindt op 11 oktober, wordt aandacht besteed aan het moment dat een LHBTI’er uit de kast komt. Op deze dag hangt de gemeente Groningen de regenboogvlag uit om steun te betuigen aan roze inwoners van de stad. Studenten van Student&Stad en de oudste LGBT Studentenvereniging van Nederland, het Groningse Ganymedes, namen vorig jaar het initiatief om ook studenten bij International Day Against Homo- and transphobia (IDAHOT) op 17 mei te betrekken. Zij benaderden alle studentenorganisaties om op IDAHOT samen de vlag uit te hangen en daarmee op de foto te gaan. Om meer bekendheid te geven aan andere dagen die in het teken staan van LHBTI is dit jaar de Coming Out Day aan de beurt! De vlaggenactie tijdens IDAHOT opende destijds ook de dialoog over de positie van LHBTI-studenten onder bijvoorbeeld christelijke studentenverenigingen.

“Het is erg mooi om zoveel studentenorganisaties te zien die er net als wij waarde aan hechten dat ook LHBTI’ers zich veilig voelen in het Groningse studentenleven.” Aldus Max van der Meer, voorzitter van studentenvereniging Ganymedes. Jikke van Deelen, oud-voorzitter van Ganymedes en fractielid van Student&Stad: "Groningen is een prachtige stad waar iedereen mag en kan zijn wie je bent of wilt zijn. Dat de studentengemeenschap in zulke grote getale mee doet aan deze actie is prachtig om te zien, ik vind het zelfs een beetje ontroerend."

LHBTI-vriendelijke studentenstad

De succesvolle actie is ondertussen uitgegroeid tot een begrip onder Groningse studenten en krijgt dit jaar een vervolg. Met meer dan 40 deelnemende studentenorganisaties is de actie nog groter dan vorig jaar. Op 11 oktober staan er verspreid door Stad een aantal kramen waar studentenorganisaties zich aansluiten bij Student&Stad en Ganymedes om de regenboogvlag uit te hangen.

Over Student&Stad

Student&Stad is een partij in de gemeenteraad van Groningen. Al 25 jaar vertegenwoordigt Student&Stad de belangen van studenten en starters in de Raad, en probeert zij studenten en stadjers dichter bij elkaar te brengen.

Ganymedes is de oudste LGBT-studentenvereniging van Nederland. Ganymedes wordt dit jaar 10 jaar oud. De vereniging heeft geen verplichtingen en zet zich ook maatschappelijk in voor de emancipatie en acceptatie van LHBTI'ers.