Concert ‘The Star Wars Suites’ naar MartiniPlaza

GRONINGEN - Het International Symphony Orchestra uit Lviv vertolkt onder leiding van dirigent Raymond Janssen de wereldberoemde soundtracks uit de Star Wars films tijdens een bijzonder concert in Groningen.

Ze worden daarbij ondersteund door The New Romanian Symphonic Choir. ,,We combineren de nummers tot een stralend geheel. Heroïsche en explosieve stukken worden afgewisseld met verheven muziek”, verklaart Janssen. The Star Wars Suites is op 19 november te zien in MartiniPlaza. De voorstelling begint om 20.00 uur.

The Star Wars Suites is een groots en meeslepend muzikaal spektakel dat nooit eerder live in Nederland opgevoerd is. Niet voor niets zijn de partituur en de soundtracks van Star Wars uitgeroepen tot ‘beste filmmuziek aller tijden’. De stukken zijn gecomponeerd door John Williams en spreken zowel liefhebbers van klassieke muziek als fans van de films aan, benadrukt Janssen. The Star Wars Suites is een onvergetelijke muzikale reis langs de hoogtepunten uit de films. Luisteraars worden meegevoerd naar tot de verbeelding sprekende verhalen van onder meer The Duel of Fates, Luke & Leia, The Imperial March en The Throne Room. Het concert is echter bovenal een spectaculaire muzikale reis vol emotie die het publiek in vervoering brengt.

Over Raymond Janssen

Initiatiefnemer van The Star Wars Suites in Nederland is componist, pianist en dirigent Raymond Janssen. Hij is geen vreemde in de wereld van klassieke muziek en heeft zijn sporen verdiend als het gaat om originele en kwalitatief hoogstaande concerten. Janssen is vooral een specialist op het gebied van Oost-Europese top musici. Hij slaagt er telkens weer in om complete symfonie orkesten en koren in spectaculaire bezetting naar onder meer Nederland, Duitsland, Italië en België te halen. Janssen maakt jaarlijks furore met kerstconcerten, is bekend door begenadigde uitvoeringen van de Matthäus Passion maar draait tegelijkertijd zijn hand niet om voor vernieuwende projecten. In 2011 schitterde hij bijvoorbeeld met groot orkest tijdens de Queen Experience in het Gelredome en hij vertaalde de epische muziek van The Lord of the Rings trilogie naar een spectaculaire concertreeks. Janssen oogstte in 2017 veel lof met zijn uitvoering van de Carmina Burana en trok daarmee volle zalen. In 2018 maakt hij een tournee met The Star Wars Suites. Een primeur voor Nederland.

Over Star Wars

De films zijn legendarisch en hebben een iconische status bereikt. Star Wars is gecreëerd door de Amerikaan George Lucas. De eerste film van zijn hand ging in 1977 in première en werd ook door hemzelf geregisseerd. Zijn verhaal over verborgen sterrenstelsels en buitenaardse oorlogen tussen goed en kwaad, met het lichtzwaard als belangrijkste wapen, groeide uit tot een fenomeen en kreeg miljoenen fans die trouw de strijd tussen de Jedi (het goede) en de Sith (het kwaad) volgen. Uiteindelijk verschenen er 10 films die bekroond werden met meerdere Oscars. Muziek vormt een belangrijk onderdeel van het succes. De partituur werd geschreven door de begenadigde Amerikaanse componist John Williams. Hij creëerde een perfecte symbiose tussen muziek en beeld. Star Wars bezorgde Williams wereldfaam. Zijn carrière werd in één klap tot grote hoogte gelanceerd. Naast Star Wars tekende hij onder meer voor de muziek van Jurassic Park, Saving Private Ryan, Harry Potter en War Horse. Met 51 Academy Award nominaties is Williams samen met Walt Disney de meest genomineerde componist in de filmindustrie. In 2018 kan het Nederlandse publiek zelf de kracht en impact van zijn muziek ervaren tijdens The Star Wars Suites.

Meer info & tickets: www.martiniplaza.nl.