VRIJDAG in het teken van Week van het Kunstenaarsboek 2018

GRONINGEN - Tijdens de Week van het Kunstenaarsboek 2018 tonen amateurkunstenaars uit stad en ommeland hun kunstenaarsboeken in expositieruimte De Kelder van VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen.

Aanvullend zijn er workshops voor kinderen en is er een kunstenaarscafé.

De Week van het Kunstenaarsboek is een initiatief van ARTisBOOK om aandacht te vestigen op de veelzijdigheid van kunstenaarsboeken. Samen met 25 musea en instellingen organiseren zij tussen 13 en 20 oktober exposities, lezingen, workshops en performances.

Expositie in De Kelder

Omdat bij de meeste instellingen die deelnemen aan deze week professionele boeken worden tentoongesteld, is besloten om in De Kelder van VRIJDAG een tentoonstelling te organiseren met kunstenaarsboeken gemaakt door amateurkunstenaars. Er worden boeken getoond die gemaakt zijn door kinderen, jongeren en volwassenen uit de hele provincie, studenten van kunstacademie Minerva en cursisten van VRIJDAG.

De tentoonstelling opent op 13 oktober om 14.00 uur en is te zien tot en met 16 november. De toegang is gratis.

Kunstenaarscafé

In aanvulling op de expositie is er op 17 oktober om 19.30 uur een Kunstenaarscafé met presentaties van onder andere Bart Nijstad en Coen Vunderink. Na de pauze is er ook de mogelijkheid om je eigen boek(plan) te bespreken. Wil je je aanmelden voor deze avond? Geef je dan op via amateurkunst@bijvrijdag.nl. Gratis toegang.

Workshops voor kinderen

Op 23, 24 en 25 oktober van 13.00 tot 16.00 uur is er voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar een Vrije Inloop die in het teken staat van de Week van het Kunstenaarsboek. De inschrijving start dagelijks om 12.45 uur. Kom dus op tijd, want vol is vol.

Anne Stoer, programmeur Beeldende kunst bij VRIJDAG: “In deze workshops verdwaal je in een boek en bedenk je nieuwe verhalen en grappige fantastische geheimen. We kruipen en wandelen dwars door het boek en maken hier theater. Ook kun je grote of kleine boeken vouwen. We toveren oude boeken om tot eigen geheime boeken. Tekenen, schilderen en collages maken in de boeken, alles is mogelijk!”

De entree per workshop bedraagt 8 euro. Wil je graag meedoen, maar kun je het niet betalen? Kinderen (en jongeren) kunnen hun cursus bij VRIJDAG vergoed krijgen via het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Ook kun je korting krijgen met de Stadjerspas.