19 talenten uit regio noord in NBE voorrondeconcerten

GRONINGEN - In de vier regio’s vinden van 11 tot en met 14 oktober de voorrondes plaats van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble.

De jonge componisten strijden om een plaats in de halve Finale. De winnaars van deze wedstrijd staan op 1 januari met het Nederlands Blazers Ensemble op het podium van Het Concertgebouw tijdens het Nieuwjaarsconcert, uitgezonden op tv door BNNVARA.

Uit alle inzendingen die het NBE heeft ontvangen, is er per regio een selectie van max. 15 composities gemaakt. Samen met het jongNBE spelen deze jonge componisten hun eigen werken tijdens de Voorrondeconcerten. Zes van hen gaan door naar de halve Finale. De winnaars van deze wedstrijd staan op 1 januari met het NBE op het podium van Het Concertgebouw tijdens het Nieuwjaarsconcert, uitgezonden op tv door BNNVARA.

De jonge componisten die door zijn naar de Voorrondeconcerten in regio noord zijn:

· Merijn Martens (15) uit Bilthoven

· Carlo Sikkens (17) uit Groningen

· Rins Hylkema (17) uit Bolsward

· Jente Borst (10) uit Groningen

· Rienk Pruiksma (17) uit Ijlst

· Elisa Castillo Sarmiento (16) uit Sneek

· Sterren Martens (13) uit Groningen

· Mark Haitsma (15) uit Balk

· Lars van der Werf (17) uit Joure

· Sijmen MacDonald en Teun de Vries (16) uit Goënga

· Melissa Pander (17) uit Oudemirdum

· Siemen Bos (17) uit Sneek

· Redmer Halbesma (17) uit Sneek

· Nynke Gijsen (16) uit Heeg

· Mauro Yeoman (13) uit Groningen

· Laura Eisenga en Max Dorst (16) uit Groningen

· Hedzer Buren (18) uit Ijlst

Tijdens het juryberaad verzorgt het jong Nederlands Blazers Ensemble (jongNBE) een optreden. Het jongNBE bestaat uit tien toptalenten van de Nederlandse conservatoria, sommigen al klaar, anderen nog midden in hun opleiding. Zij spelen uiteenlopend repertoire (klassiek, avant-garde, popmuziek, wereldmuziek), stellen eigen programma’s samen, doen theaterervaring op door samenwerkingsprojecten met andere kunstdisciplines (waaronder de Holland Opera-productie Zauberflöte Requiem in de zomer van 2018) en leren hoe belangrijk podiumpresentatie en contact met het publiek is. Ze worden hierbij intensief gecoacht door de musici van het NBE.

Speeldata

donderdag 11 oktober 19:30 uur Rotterdam, Theater Islemunda

vrijdag 12 oktober 19:30 uur Tilburg, Factorium zaterdag 13 oktober 19:30 uur Enschede, Grote Kerk

zondag 14 oktober 15:00 uur Groningen, Vrijdag

Jaarlijks ontvangt het NBE meesterwerken van vele (piep)jonge componisten voor de compositiewedstrijd. Solowerken, duo’s, popliedjes, muziek voor een band of een stuk geschreven voor (leden van het) jongNBE! Componeren is niets meer of minder dan je eigen muziek verzinnen. Of je het nu speelt, zingt, in je eentje, met je band, een vriend(in), muzikanten uit je eigen orkest, jazz- of steelband: alles mag en alles kan, in alle stijlen. Het enige dat telt is dat het zelf verzonnen is!

Meer info www.nbe.nl/componeren.