Herinterpretatie van Richard Wagners meesterwerk naar Grand Theatre

GRONINGEN - Vijf jonge multi-talenten brengen dit weekend een herinterpretatie van Richard Wagners meesterwerk Der Ring des Nibelungen naar Grand Theatre.

Onder leiding van Ward Weemhoff (kernlid De Warme Winkel) brengen de spelers in de marathonvoorstelling Wagner: De halve Ring met minimale middelen een verkwikkende vertolking van de eerste twee delen van Wagners magnum opus. De voorstelling is op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober te zien in Grand Theatre.

Nazi-uithangbord voor de één, anarchist en vernieuwer voor de ander. Complex vlechtende componist of muzikale zeikstraal: Wagner laat niemand koud. In zijn 15 uur durende Der Ring des Nibelungen komt zo’n beetje alles wat een mens interesseert samen in een even orgastisch als pompeus meesterwerk. Zijn originele stuk staat symbool voor opera uit Europa. Vijf topacteurs uit de millennialcategorie herinterpreteren deel I en II van dit totaaltheater en brengen met minimale middelen een verkwikkende halve marathon.

Vijf jaar geleden ontstond deel I (Das Rheingold) op het conservatorium van Antwerpen. De reacties vroegen niet alleen om een groter publiek, maar ook om een vervolg. Daarom brengt Hotshop – cooler dan De Warme Winkel nu Das Rheingold maar ook Die Walküre (deel II) naar de theaters. In een tijd waarin de lijnen van goed en fout weer scherpere contouren beginnen te krijgen en het postmoderne anything goes weer ingeruild lijkt voor een voor- of tegenmentaliteit, kerven de acteurs die grens nog dieper in de huid van deze tijd.

De Hotshop – cooler dan De Warme Winkel | Wagner: De halve Ring. Vrijdag 5 oktober en zaterdag 6 oktober - 19:30 uur in Grand Theatre. Kaarten kosten €16 (CJP-leden en studenten betalen €11) en zijn verkrijgbaar via grandtheatregroningen.nl

Next Exit: Europa

In oktober bundelt Grand Theatre onder de noemer ‘Next Exit: Europe’ een aantal projecten en voorstellingen die zich elk op een eigen manier verhouden tot de Europese identiteit. ‘Wagner: De halver Ring’ maakt hier deel van uit.

Over De Hotshop – cooler dan De Warme Winkel

Onder de naam De Hotshop – cooler dan De Warme Winkel presenteert het gezelschap voorstellingen van verse theatertalenten, geestverwanten, die links- of rechtsom met één van de leden van De Warme Winkel zijn ontstaan. “Ongetwijfeld de spannendste theatergroep van dit moment”, schreef Het Parool over De Warme Winkel.

Over Grand Theatre

Grand Theatre is het eigenzinnige en baanbrekende theater van Groningen. Vanuit het hart van de stad speelt het theater een actieve, verbindende rol tussen makers in het noorden en de rest van de wereld. Grand Theatre plaatst toonaangevend theater- en dansaanbod in actueel en hedendaags perspectief. In een dynamische combinatie van presenteren en produceren wordt met kunstenaars, publiek en samenwerkingspartners gezocht naar nieuwe gedachten, verbanden en werkwijzen om de maatschappelijke impact van actuele, professionele podiumkunst te vergroten. Grand Theatre vertrekt vanuit het heden en steunt op een bevlogen en bewogen verleden.