Gouden camerapaal onthuld langs fietspad Hoogezand-Groningen

WESTERBROEK - Wethouder Jaap Borg van de gemeente Midden-Groningen en voorzitter Hans Berens van Dorpsvereniging Westerbroek hebben donderdag een gouden paal met camera's met ogen onthuld op de hoek Nevelslaan - Rijksweg-West in Westerbroek.

De paal ‘All eyes on you’, die is ontworpen door ontwerpbureau 2 12 Fahrenheit uit Groningen, is bedoeld om verkeersgedrag te beïnvloeden.

De camera's op de paal werken niet echt, maar moeten weggebruikers het gevoel geven dat ze bekeken worden. Vervolgens moeten de weggebruikers hun gedrag aanpassen en extra uitkijken op het kruispunt.

Fietsroute Hoogezand-Groningen

‘All eyes on you’ is onderdeel van het project Fietsroute Hoogezand-Groningen. De provincie werkt in dit project samen met de gemeenten Groningen en Midden-Groningen, de politie en de Fietsersbond aan de verbetering van de verkeersveiligheid op de fietsroute.

Dit gebeurt door de inrichting van het fietspad en de weg aan te pakken, voorlichting aan weggebruikers en controles van de politie.

Afgelopen jaar zijn de kruisingen overzichtelijker gemaakt en komend jaar wordt de rest van het fietspad aangepakt, in combinatie met het onderhoud aan de provinciale weg.

Onbewuste beïnvloeding

Uit onderzoek op de fietsroute blijkt dat ongeveer 20 procent van de verkeersdeelnemers bij het naderen van een kruispunt niet naar rechts - naar het fietspad - kijkt.

Fietsroute Hoogezand-Groningen probeert dit gedrag niet alleen bewust te beïnvloeden, bijvoorbeeld met borden of verkeerslichten, maar ook onbewust.

Zo stond op de plek van de camerapaal eerder een wijzende, stalen fietser die ervoor zorgde dat het verkeer onbewust naar rechts keek.

Verder zijn op de kruising Woortmansdijk bij Westerbroek gele pijlen geplaatst om weggebruikers te wijzen op overstekende fietsers.

Effecten

Uit onderzoek van een student van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden blijkt dat de stalen fietser effect heeft. De pijlen bij de Woortmansdijk hebben geen effect.

De effecten van de camerapaal worden de komende tijd ook gemeten.