De magie van soep

GRONINGEN - Wekelijks maken ouderen en studenten in Groningen samen soep. Om elkaar te leren kennen en om verhalen te delen.

Door Ingrid de Vries

Anouk Delissen (22) en Marijn Tiedemann (22) komen uit Wassenaar en zijn al lange tijd met elkaar bevriend. In hun studiestad Groningen hebben zij 'Oma's Soep' opgezet: een plek in de stad waar samen wordt gekookt en gegeten. “Dat is iedere keer ontzettend gezellig”, glundert Anouk. “Persoonlijk word ik hier echt blij van.”

Op het eerste gezicht lijkt 'samen koken' niet helemaal voor de hand te liggen: studenten en ouderen hebben vaak een andere dagindeling. “Dat klopt,” beaamt Anouk, “in het dagelijks leven kom ik niet vaak ouderen tegen. Dat betekent niet dat we niet nieuwsgierig zijn naar elkaar. Oma's Soep doen we op een moment waarop beide werelden van studenten en ouderen bij elkaar komen. Dat moment is niet laat op de avond, maar in de loop van de ochtend. Door samen te koken en te eten, zorg je voor verbinding”.

Verkocht

Voordat iedereen aan de slag gaat, worden de meeste benodigdheden gehaald bij verschillende kramen op de Vismarkt. Het gaat om groentes die minder snel verkocht worden, maar een prima kwaliteit hebben. Een kok, Jeroen of Barend, stelt vervolgens een recept samen. Een van hen is ook aanwezig bij de kookochtend en natuurlijk Marijn of Anouk zelf.

Oma's Soep kan rekenen op ongeveer vijftig betrokken vrijwilligers. De start was kleinschalig. Het enthousiasme en de inzet van Anouk en Marijn vormden de ingrediënten. Anouk vertelt over de beginperiode. “Rond Kerst spraken we met onze vrienden Max en Robert, de mensen achter Oma's Soep in Amsterdam. Marijn en ik kwamen toen op het idee om zoiets in Groningen te ontwikkelen. Ik vond het meteen erg leuk, maar wist toen nog niet wat er allemaal bij kwam kijken. In april keken wij elkaar aan en besloten we: we gaan dit nu doen.”

Effect

In mei startte Oma's Soep in Buurtcentrum Poortershoes in de Oosterpoort. Van tevoren maakten Anouk en Marijn vele rondjes op de fiets om alle mensen uit de wijk te bereiken. Ze belden aan bij buurthuizen en andere gelegenheden waar ouderen kwamen. Hun inspanningen hadden effect en de reacties op de eerste keer Oma's Soep waren hartverwarmend. Anouk: “Het was zo bijzonder om te doen en de sfeer was goed. Het blijft ontzettend leuk om met ouderen te kletsen en ervaringen uit te wisselen.” Die ervaring motiveert haar om met dit project door te blijven gaan.

Tegenwoordig is Oma's Soep niet alleen in het Poortershoes te vinden, maar ook op andere plekken in de stad: WIJ Rivierenbuurt, Humanitas Noord in het centrum en sinds september Fruitcafé De Helpende hand in De Wijert. Iedere week wordt op een van deze locaties soep gekookt.

Toevoeging

Sociaal cultureel werker Dennis Broekema heeft het Fruitcafé bij Anouk en Marijn onder de aandacht gebracht en contacten gelegd met wijkbewoners. Hij ziet Oma's Soep als een mooie toevoeging: “Alle deelnemers hebben er veel aan en het is goed voor de wijk. Iedereen wordt goed ontvangen en je merkt dat dat veel doet. Mensen komen graag terug.”

Anouk besluit: “De reacties die we ontvangen zijn geweldig. Een oudere die vaker meedoet aan Oma's Soep gaf ons een kalender met een soeprecept voor iedere dag. Ik ervaar vooral dat ik ontzettend veel terugkrijg. Na het koken word ik altijd bedankt door de deelnemers, maar eigenlijk zou ik hen moeten bedanken.”

Oma's Soep is op zoek naar opa's of oma's die graag willen meehelpen met soep maken. Voor meer informatie of aanmeldingen kan een mail worden gestuurd naar: omasoepgroningen@outlook.com.