Academie Minerva locatie voor de Week van het Kunstenaarsboek 2018

GRONINGEN - Tijdens de Week van het Kunstenaarsboek 2018 toont Academie Minerva Hanzehogeschool Groningen tijdens twee tentoonstellingen een collectie kunstenaarsboeken en drukwerk van eigen studenten en uit het Groninger Museum.

Gecureerd door docent Barthold Boksem wordt de prachtige Koepelzaal in het oude Groninger Museum aan de Praediniussingel gevuld met speels en provocatief drukwerk uit de rijke collectie van het Groninger Museum. Van Fluxus tot Tonnard, van Werkman tot Deller, van Provo drukwerk tot persoonlijke ontboezemingen. Provo! Fluxus! Verzet! is een tentoonstelling waarbij de radicaliteit van het leven zelf centraal staat.

Risoprints en Minervaboeken

In de naastliggende ruimte loopt de tentoonstelling door in een collectie kunstenaarsboeken en risoprints gemaakt door Sigrid Calon, Ton Martens en Koen Taselaar. Veel van het werk is gemaakt met behulp van de Risograph, dit is een van oorsprong voor kantooromgevingen ontwikkeld duplicatieapparaat dat in de afgelopen jaren opnieuw ontdekt is door vormgevers en kunstenaars. Kenmerkend voor riso’s zijn de unieke en authentieke uitstraling qua kleurweergave, volvlak en raster en de imperfecties die de prints kunnen hebben.

Op de begane grond zijn de kunstenaarsboeken van Minerva studenten en enkele alumni te vinden. Bij het maken van kunstenaarsboeken gaat het niet zozeer om het eindproduct, maar het boek als experiment, het maakproces en de vraag; wat is een boek en wat kan het (nog meer) zijn.

Programma

Naast twee tentoonstellingen op locatie is Academie Minerva op verschillende manieren betrokken bij de Week van het Kunstenaarsboek. In de mediatheek op het Gedempte Zuiderdiep is de tentoonstelling Le Point D'Ironie te zien, samengesteld door Galerie Block C.

De groep Play Mobility, studenten van Minerva, zoekt de interactie tussen boeken, zichzelf en publiek in de Universiteitsbibliotheek (UB) op dinsdag 16 oktober vanaf 9.00 uur. Ook presenteren ze een nieuw kunstenaarsboek in Forum Openbare Bibliotheek. Daar is ook alumnus Wouter van Tilborg te vinden met zijn boek Eend ontleed, waarmee hij in 2012 de Academie Minerva Prijs won.

Tenslotte vertelt Nye Ffarrabas, Fluxuskunstenares van het eerste uur, op donderdag 18 oktober om 19.00 uur over haar werk en gaat ze met publiek in gesprek. Nye Ffarrabas komt hier speciaal voor over uit de VS. Lola Diaz Cantoni, studente Minerva, heeft haar opgezocht en geïnterviewd. Dit interview is onderdeel van de Fluxustentoonstelling.

De Week van het Kunstenaarsboek 2018

De tentoonstellingen vinden plaats als onderdeel van de Week van het Kunstenaarsboek 2018, die duurt van 13 tot en met 20 oktober op 25 locaties in Groningen Stad. Met onder meer exposities, lezingen, performances, workshops en gesprekken toont ARTisBOOK samen met 25 galeries, musea en andere instellingen de rijkdom en de reikwijdte van het kunstenaarsboek vanaf de jaren ’60 tot nu.

De gezamenlijke opening van de Week van het Kunstenaarsboek vindt plaats op zaterdag 13 oktober om 11.00 uur bij Academie Minerva aan de Praediniussingel 59. Hierna zijn de tentoonstellingen op alle 26 locaties geopend en is de tentoonstelling bij Academie Minerva nog tot en met vrijdag 19 oktober te bezoeken.