Herinnerings in beeld: Opstand in de Davidstraat

GRONINGEN - De geschiedenis van Groningen in beeld. Door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Opstand in de Davidstraat.

Wie aan de zuidkant het hoofdstation verlaat, komt terecht in de markante Davidstraatbuurt. Dit rustige wijkje, dat slechts enkele straten telt en wordt ingesloten door de Hereweg, het station en de Rivierenbuurt, ziet men tegenwoordig eenvoudig over het hoofd. Toch is de buurt jarenlang een strijdtoneel geweest waarop buurtbewoners de degens kruisten met een sloopgrage gemeente. In de jaren zeventig wilde de gemeente het stationsgebied, waar ook de Davidstraatbuurt onder viel, op de schop nemen. Groningen moest namelijk mee in de vaart der volkeren, zo vonden de bestuurders. Door de komst van een aantal rijksdiensten, waaronder het nationale post- en telecombedrijf (PTT), zou Groningen eindelijk landelijk gaan meetellen.

De bewoners lieten dit echter niet over hun kant gaan en besloten in opstand te komen. De foto laat een cartoon-muurschildering van Kees Willemen uit 1976 zien, waarop wethouder Max van den Berg wordt afgebeeld als meedogenloze sloper van de Davidstraat. Uiteindelijk, na jaren van protesten, kraakacties en petities, trokken de buurtbewoners aan het langste eind: de grootschalige aanpak van het zuidelijke stationsgebied bleef uit en de woonfunctie van de Davidstraatbuurt bleef behouden.

Op zaterdag 13 oktober, de Dag van de Groninger Geschiedenis met het thema Opstand, krijgt u de mogelijkheid dit dynamische stukje Groningen onder leiding van een gids te verkennen. Deze en meer stadswandelingen kunt u reserveren vanaf 5 oktober via www.dagvandegroningergeschiedenis.nl.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.