Wethouder Ton Schroor opent bedrijfsverzamelgebouw van WerkPro

GRONINGEN - Wethouder Ton Schroor opent 4 oktober 14.30 uur een nieuw pand van WerkPro aan de Protonstraat 6 in Vinkhuizen, onder de naam WerkProTon.

In dit bedrijfsverzamelgebouw, draait alles om werken en leren voor doelgroepen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken op weg naar de arbeidsmarkt. In de WerkProTon worden diverse werksoorten en activiteiten aangeboden, die vooral draaien om hergebruik van goederen en ontdekken van talent.

Op de begane grond heeft GoudGoed – kringloop met kansen – een nieuwe winkel geopend, met een eigen inbrengpunt, een magazijn en een koffiecorner. Hier kunnen mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met werkzaamheden in deze branche. Dat geldt ook voor de werkplaatsen voor fietsreparatie, hout- en metaalbewerking achter de winkel. In de werkplaatsen worden bijvoorbeeld fietsen voor minima rijklaar gemaakt, oude gastanks omgetoverd tot barbecues, kasten gemaakt van steigerhout of kringloopmeubels aangepast naar wens van de klant. Recycling is het sleutelwoord, want we gooien liever niks weg.

Op bovenverdieping is een aantal projecten gehuisvest voor jongeren, gericht op wonen-werken-leren. Er is een trainingsruimte en een fitnessruimte. Jongeren die zich bijvoorbeeld willen oriënteren op media en design, kunnen aan de slag bij multimediaproject Studio SpinLink. Alle activiteiten en de vele mogelijkheden om dingen samen te doen, dragen bij aan het ontdekken van eigen talent. En dat talent wordt vervolgens ingezet op een werkplek of verder ontwikkeld in een opleiding.

In opdracht van gemeente Groningen en samen met Alfa-college en Noorderpoort wordt in de WerkProTon Nederlandse taalles gegeven aan groepen nieuwkomers uit Eritrea, Somalië en Syrië. Deze mensen leren niet alleen in het klaslokaal, maar ook in de praktijk: in de samenwerking op de werkvloer leren zij de taal, gewoontes en omgangsvormen. Deze manier van inburgeren blijkt over en weer een succes.

In de WerkProTon is tenslotte ook nog ruimte voor 2 belangrijke samenwerkingspartners van WerkPro: Verslavingszorg Noord-Nederland (pilot deeltijd-dagbehandeling voor jongeren) en Cosis (training & dagbesteding voor jongeren met een licht verstandelijke beperking).