Beste bier tappers in de Groningse Martinikerk

GRONINGEN - In januari 2019 wordt bekend wie de beste biertapper van Nederland is.

Tijdens de finale van het NK Biertappen (op de horeca-vakbeurs Horecava) nemen de winnaars van regionale voorrondes het tegen elkaar op. De eerste regionale voorronde en daarmee de opening van het seizoen van de tapwedstrijden, is op 1 oktober 2018 in de Martinikerk in Groningen.

Op de eerste maandag van oktober zal biertappend Noord-Nederland de strijd met elkaar aangaan. In het bijzijn van publiek moeten de – tot nu toe – 68 deelnemers verschillende identieke bieren tappen. De vakjury, bestaande uit Remco Glas, Vincent van der Wardt, Jeroen Vismans en Erwin Storm, beoordeelt de deelnemers op het vakmanschap en kijkt daarvoor onder andere naar de kwaliteit van de schuimkraag, het afschuimen en het uitserveren.

Voorronde in Groningen

De regionale voorronde van Noord-Nederland vindt maandag a.s. plaats tijdens de Horecabeurs Noord Nederland. De eerste wedstrijd van het tapwedstrijdseizoen speelt zich af in het unieke decor van de Groningse Martinikerk. De drie winnaars uit Noord-Nederland gaan direct door naar de landelijke finale van het NK Biertappen tijdens de Horecava in Amsterdam. Barkeepers die maandag nog mee willen doen, kunnen zich aanmelden via www.tapwedstrijd.nl of (tot 13:00 uur) op de beurs. De wedstrijd begint om 15.00 uur.

Passie voor het ambacht

De Stichting Tapwedstrijden.nl wil de bewustwording en daarmee het vakmanschap van horecapersoneel stimuleren. Edwin Storm, voorzitter van Stichting Tapwedstrijden.nl: “In de horeca zijn veel producten die met kwaliteit en aandacht gemaakt en gepresenteerd worden, zoals cappuccino’s en cocktails. De Tapwedstrijden dragen bij aan het vakmanschap en de kwaliteit van het tappen, schenken en uitserveren van bier. Gespecialiseerde biercafé’s zijn hier al volop mee bezig en wij streven er naar dat dit vakmanschap overal in de horeca op een hoog niveau komt.”

Stichting Tapwedstrijden.nl

Het Nederlands Kampioenschap Biertappen wordt door de Stichting Tapwedstrijden.nl georganiseerd om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier. Sinds de oprichting van de Stichting Tapwedstrijden.nl in 2010 hebben circa 240 tapwedstrijden plaatsgevonden en zijn er zeven Nederlands Kampioenen gekroond.

Tapwedstrijden kunnen door ieder horecabedrijf of enthousiaste horecamensen worden georganiseerd. De Stichting ondersteunt lokale tapwedstrijden met een ondersteuningspakket. Informatie over de tapwedstrijden, de wedstrijdregels, het protocol en de onderdelen waarop de jury de finalisten beoordeelt, is te vinden op www.tapwedstrijd.nl.