Nieuw initiatief: Groningen ontwerpt

GRONINGEN - Designroute en Piepschuim Party tonen nieuwe producten en installaties rondom afvalmateriaal in binnenstad van Groningen.

In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn: duurzaam en gestoeld op hergebruik. Omdat design een belangrijke rol kan spelen in het oplossen van dit vraagstuk start House of Design in 2018 met een nieuw initiatief: Groningen ontwerpt. Samen met ontwerpers, winkeliers, beleidsmakers, onderzoekers en consumenten werken we aan duurzame en circulaire oplossingen voor de binnenstad van Groningen.

Dit jaar is het thema 'afvalstromen in de binnenstad'. Voor winkeliers is vooral verpakking een probleem. Zes ontwerpers zijn aan de slag gegaan met de vraag om een product of installatie te maken van piepschuim, plastic, textiel, glas en karton.

Het publiek kan zich zondag 7 oktober laten inspireren door nieuwe producten en installaties van afvalmateriaal en lokale initiatieven rondom hergebruik en duurzaam design. De producten en installaties blijven daarna nog de hele maand oktober te zien, sommige zijn blijvend. De route wordt aangevuld met lokale initiatieven rondom hergebruik en duurzaam design in de binnenstad van Groningen.

Bijzonder onderdeel dit jaar is de Piepschuim Party op de Vismarkt tegenover Laif & Nuver. Winkeliers en publiek worden uitgenodigd om piepschuim te komen brengen. Er is een gigagrote 'rupsje nooit genoeg', die al het piepschuim opeet. Met deze ludieke inzamelactie wordt zichtbaar gemaakt hoeveel piepschuim er in de binnenstad circuleert, en er wordt informatie gegeven over het materiaal.

Marc Paulusma doet onderzoek naar de verwerking van piepschuim en toont een alternatief scenario waarin de meelwormen onderdeel zijn van een afvalstroom die we zelf op kunnen eten. De kok van Brussels lof maakt een lekker recept. Benieuwd? Kom langs en proef zelf!

Op 7 oktober van 12.00 tot 17.00 uur in binnenstad Groningen. De presentaties in de zes deelnemende winkels Holtbar, HKliving Brand Store, Laif & Nuver, Kokotoko, O’42 en Stardust blijven hele maand oktober te zien.