Groningse roeiers naar langste wedstrijd ter wereld

GRONINGEN - Mariken Stegmann en Ernst Arbouw van de Groningse roeivereniging KGR De Hunze starten zaterdag 29 september in de zogeheten Tour du Lac Léman à l’Aviron (TdL), een 160 kilometer lange wedstrijd rond het Meer van Genève.

De TdL is de langste non-stop roeiwedstrijd ter wereld en geldt als de ultieme uitdaging voor marathonroeiers van over de hele wereld.

De twee Hunzeleden vormen een team met roeiers uit Rotterdam, Delft en Den Haag. Ze varen de wedstrijd in een gestuurde c4x, een relatief brede boot met vier roeiers en een stuurman of –vrouw. Stuurbeurten worden onderweg gewisseld binnen de ploeg

De wedstrijd in Genève start zaterdag om acht uur ’s ochtends. De finish is naar verwachting rond middernacht, al houden de twee roeiers een forse slag om de arm. “We zijn erg afhankelijk van het weer. Het Meer van Genève is een enorme watervlakte, omgeven door de hoogste bergen van West-Europa. Het kan er vreselijk spoken”, vertelt Arbouw.

Stegmann en Arbouw roeiden het afgelopen seizoen verschillende zogeheten roeimarathons – wedstrijden van 50 kilometer of meer. Aan het begin van de zomer deden ze mee aan de Ringvaart Regatta, een roeiwedstrijd van precies honderd kilometer vanuit Leiden rond de Haarlemmermeer naar Delft. Daarnaast maakten ze vanuit Groningen uitgebreide trainingsrondes door de provincie.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer twintig roeimarathons gehouden. De Hunze organiseert ieder jaar de zogeheten Waterwolf, een wedstrijd van 52 kilometer vanuit Groningen door het Westerkwartier en over het Reitdiep. Die wedstrijd wordt dit jaar gehouden op zondag 7 oktober.