‘Lokaal is voor ons ook belangrijk’

GRONINGEN - De SIB is de studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen in Groningen. Studenten met interesses voor internationale politiek kunnen hun hart ophalen aan evenementen, reizen en lezingen. En de lezingen op maandagavond, over internationale onderwerpen? Die zijn vrij toegankelijk voor iedere Stadjer.

Door Akke Boonstra

“Ik hoorde altijd positieve verhalen over de SIB”, zegt Zsa-Zsa van Wijk (21), kersvers bestuursvoorzitter van de SIB. Als studente Internationale Betrekkingen nam ook zij een kijkje bij de vereniging. “Ik leerde mensen kennen en werd snel actief. Alles mag, alles kan. Je voelt je hier snel thuis. Ik heb nog maar weinig evenementen gemist”, lacht Zsa-Zsa. “Nu ik voorzitter ben, ben ik sowieso overal bij.”

Roos van der Togt (19), eveneens studente internationale betrekkingen, verbreedde haar vriendenkring door lid te worden van de SIB. “Ik wilde serieus met mijn studie bezig en bedacht dat de SIB goed was voor mijn netwerk en CV. Uiteindelijk ben ik hier voor de gezelligheid blijven hangen.”

Schatten

Dat beide leden Internationale Betrekkingen studeren, is misschien wel niet helemaal toevallig. Eénderde van de leden zal van deze studie komen, schatten Roos en Zsa-Zsa in. Niet verwonderlijk: de interesses komen overeen. “Maar je hoeft maar naar het bestuur te kijken om te zien dat het aantal studies dat vertegenwoordigd is heel divers is. De één studeert geschiedenis, de ander natuur- en scheikunde of biomedische wetenschappen. We hebben ook veel internationale studenten: zij hebben allemaal andere achtergronden.”

In het kantoor van de SIB, derde verdieping aan een oud pand in de Pelsterstraat, ruik je de eerste vrijdagmiddagtosti's al. Dat is traditie, zo aan het einde van de week. Verschillende leden verzamelen zich rond de tafel om mee te kunnen lunchen. Dat betekent niet dat er niet hard gewerkt wordt. Roos heeft straks weer een college, voor Zsa-Zsa staat een vergadering te wachten. Bij de SIB gaat het altijd door. Naast reizen, feestjes en het jaarlijkse diplomatendiner - waarbij de leden één op één met diplomaten in gesprek kunnen gaan - organiseert de SIB wekelijks een lezing. “Onze sprekers geven lezingen over allerlei internationale onderwerpen”, vertelt Zsa-Zsa. “Laatst kwam Gerda Verburg bijvoorbeeld spreken: oud-minister en coördinator bij de Verenigde Naties. Ze sprak over ondervoeding. Een andere spreker was Sebastian Reyn, directeur-generaal van het ministerie van defensie. Hij kwam uitleg geven over het Nederlandse defensiebeleid en sprak over het belang daarvan, ook in tijden van vrede.”

Naam

De thema's hebben hoe dan ook telkens een internationale insteek. In het logo van de SIB kun je dan ook dat van de Verenigde Naties herkennen. Zsa-Zsa: “We zijn eigenlijk geallieerd aan de Nederlandse Verenigingen voor de Verenigde Naties. Officieel mogen we de internationaal naam dragen, de Dutch United Association, de DUNSA. Dat zou ook een verenigingsnaam van ons kunnen zijn. Soms gebruiken we dat, omdat je door de professionele status dan makkelijker contact legt met andere instanties. Maar we willen ons graag profileren als eigen vereniging.”

Hoewel SIB evenementen organiseert rond internationale thema’s, is Groningen nog erg belangrijk voor de leden. Roos: “Ik denk dat iedereen die lid is sowieso wel een hart voor Groningen heeft. We zijn natuurlijk allemaal studenten in het mooie noorden en we zijn er trots op om in Groningen te zijn.” Zsa-zsa: “Er zijn ook veel Stadjers aanwezig bij de lezingen. En 15 oktober spreekt Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, bijvoorbeeld. Dat zal gaan over de rol van kunst in de samenleving. Bovendien onderhouden we goed contact met de gemeente. Binnenkort willen we gaan kijken hoe we als vereniging vrijwilligerswerk voor Groningen kunnen doen. Ik wil daar nog niet te veel over zeggen, maar we vinden het belangrijk om ons in te zetten voor de stad. We zijn dan wel een vereniging gericht op internationale betrekkingen; lokaal is voor ons ook belangrijk.”