Column In Stad Jos Jansen op de Haar ‘NNT: Dorian Gray’

GRONINGEN - Guy Weizman, artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel, ontving zondag 16 september, tijdens het Gala van het Nederlands Theater, de Regieprijs 2018 voor zijn regie van de interdisciplinaire voorstelling Salam.

Deze prijs kent de Nederlandse Toneeljury toe aan de meest indrukwekkende regieprestatie van het afgelopen seizoen. Uit het juryrapport: “Regisseur Guy Weizman maakt van Salam een strak geregisseerde, ongekend kleurrijke chaos, waarbij alle middelen om in het theater een verhaal te vertellen uit de kast zijn gehaald. Choreografie, spel en muziek gaan vloeiend in elkaar over.” Deze week staat Dorian van het Noord Nederlands Toneel drie keer op het podium van de Stadsschouwburg in Groningen. Donderdag en vrijdag om 20.15 uur zijn er try-outs. Zaterdag 20.15 uur is de première.

Dorian wordt geregisseerd door het Belgische wereldberoemde multitalent Christophe Coppens. Coppens werd opgeleid tot theatermaker, maar brak wereldwijd door als ontwerper en beeldend kunstenaar. Guy Weizman over de keuze voor Coppens: “We hebben Christophe gevraagd om een gastregie bij het NNT te doen omdat we zijn werk fantastisch vinden. Christophe maakt een voorstelling gebaseerd op The Picture of Dorian Gray, geschreven door Oscar Wilde. Een klassieker, maar nog steeds erg actueel. Christophe maakt werk op de grens van beeldende kunst en theater. En dat past goed bij onze interdisciplinaire manier van werken.”

Zo’n 125 jaar na het verschijnen van Wilde’s roman The Picture of Dorian Gray zijn onze obsessie met jeugdigheid en het gevoel dat je alles uit je leven gehaald moet hebben alleen maar toegenomen. Maar verliezen we in het verlangen naar het nieuwe, het schone en het bijzondere ook niet onszelf uit het oog? En als we de hele tijd bezig zijn met onze persoonlijke ontwikkeling, wat betekent dat dan voor onze relatie met de ander? Met deze vragen als uitgangspunt schreef Javier Barcala voor het Noord Nederlands Toneel een toneelbewerking van Oscar Wilde’s beroemde roman. Dorian is gesitueerd in de hedendaagse kunstmarkt. Dorian Gray (Bram van de Heijden) een ambitieuze kunststudent met een moeilijk verleden, maar een fantastisch uiterlijk.