Pasgeboren baby en ouders samen op één kamer: Martini Ziekenhuis opent elf neo-suites

GRONINGEN - Het Martini Ziekenhuis opent elf neo-suites. In een neo-suite kunnen ouders en pasgeboren baby samen verblijven als de baby na de geboorte medische zorg nodig heeft.

De inrichting van de neo-suites is mogelijk gemaakt door een gift van de Stichting Dappere Dochters.

Bij de inrichting van de suites is naast de medische functionaliteit vooral geprobeerd een huiselijke sfeer te creëren. Het Martini Ziekenhuis werkt vanuit het uitgangspunt dat zwangerschap, bevalling en kraamtijd voor alle vrouwen en hun partner een positieve ervaring is. Hannah Buiter, kinderarts en neonatoloog: ‘De nieuwe neo-suites zijn voor onze afdeling heel belangrijk om ouders en kinderen optimale mogelijkheden te bieden om samen een goede start te maken, juist als hun kindje ziek is.’

Rust en privacy

De neo-suites worden gebruikt door families waarvan het kindje bijvoorbeeld te vroeg geboren is of als er rond de geboorte problemen zijn, die medisch-verpleegkundige zorg noodzakelijk maken. In de suite kunnen de ouders blijven slapen en in alle rust en privacy voor hun kind zorgen. Dit is belangrijk voor de hechting tussen ouders en kind en bijvoorbeeld het op gang komen van borstvoeding.

Nieuwe generatie

Onlangs werden de suites feestelijk geopend, in het bijzijn van de stichting Dappere Dochters. Hannah Buiter, kinderarts: ‘De neo-suites zijn voor onze afdeling van groot belang, om naast goede medische en verpleegkundige zorg ook familie-gerichte zorg te kunnen leveren. Door een eigen, meer huiselijke plek in het ziekenhuis, kunnen zij bij hun pasgeborene blijven en ervaren ze minder stress. Dit alles komt de hechting, de ontwikkeling en het herstel van de te vroeg geboren of zieke zuigeling ten goede. Ouders kunnen er steeds meer de zorg voor hun kind zelf doen. Dit maakt het ontslag naar huis, na soms maandenlange opname, minder spannend.

Donatie

De ouders van Maran, Karlijn en Daan weten uit ervaring hoe belangrijk het is om dicht bij je baby te zijn als die extra zorg nodig heeft na de geboorte. Daarom hebben zij met de stichting Dappere Dochters via een benefiet voetbalwedstijd geld ingezameld voor de bouw van de neo-suites in het Martini Ziekenhuis. In samenspraak met hen zijn twee suites ingericht in het thema van Woezel en Pip. Grote broer Daan verrichtte met een welgemikt ‘schot op doel’ de openingshandeling.