Waardering voor FC Groningen

GRONINGEN - Play-offs? Vergeet het maar. Linker rijtje? Niet aan denken. FC Groningen zal vooral zo veel mogelijk het voetbal moeten spelen dat de aanhang graag ziet. Zoals in de tweede helft tegen AZ.

Ondanks de 3-1 nederlaag hadden de supporters toch applaus over voor hun opnieuw verliezende favorieten. Met tien man, en op het laatst nog maar negen, bleven de spelers vol overtuiging strijden voor een zo goed mogelijk resultaat en brachten zij het veel betere AZ nog geregeld in verlegenheid. Dat werd door het publiek herkend en gewaardeerd.

‘System failure’

FC Groningen startte tegen AZ opnieuw met vijf verdedigers. Een speelwijze die geschikt kan zijn tegen veel sterkere tegenstanders, maar gezien de eigenschappen van de beschikbare verdedigers ongeschikt om er vlot mee aan te vallen. Daarvoor moet ten minste één van de drie centrale verdedigers opbouwend sterk zijn en moeten beide vleugelverdedigers de vaardigheden hebben die je van middenvelders mag verwachten. Die kwaliteiten waren in de vijfmanslinie van zondag onvoldoende voorradig, met moeizaam aanvalsspel tot gevolg.

Lukraak

De Alkmaarse subtopper had even tijd nodig om te ontdekken wie bij FC Groningen waar liep, maar toen dat in kaart was gebracht, kwam de thuisploeg er vrijwel niet meer aan te pas. AZ vond met goed positiespel telkens gemakkelijk de vrije man en liet de bal soepel rond gaan. De thuisploeg leed door de steeds onzorgvuldiger opbouw bijna voortdurend balverlies en kwam nog maar sporadisch van de eigen helft af. Doordat Deyovaisio Zefuik al vlak voor de rust rood kreeg en Ritsu Doan ook nog voor rust een penalty miste, had AZ een complete helft om het kwalitatieve en numerieke voordeel uit te buiten en de gelijke stand in een driepunter om te buigen. In de eerste tien minuten na de rust kregen de Alkmaarders kans op kans. In die fase hield doelman Sergio Padt zijn ploeg nog op de been. Buijs haalde de verdienstelijk debuterende Jannik Pohl al na tien bange minuten naar de kant voor middenvelder Ludovit Reis en schoof Doan door naar de spitspositie. FC Groningen ging 4-4-1 spelen en kreeg vanaf dat moment veel meer grip op AZ. En kreeg zelfs twee goede kansen op 2-1. De behendige Doan bleek in een vrije rol een handenbinder van formaat. Met vier echte middenvelders bleek FC Groningen af en toe ook tot goed voetbal in staat. De domme tweede gele kaart van Ajdin Hrustic in de 77ste minuut, een minuut na de 1-2, reduceerde de kansen op een groen-wit stuntje tot bijna nul. Dat AZ in het slotkwartier niet verder uitliep dan 1-3 was uit Gronings oogpunt vooral belangrijk voor het doelsaldo.

Lering trekken

Hopelijk – en waarschijnlijk – heeft de technische staf van FC Groningen lering getrokken uit de goede fase in de tweede helft. De fase waarin de ploeg met vier echte middenvelders speelde en geregeld met vlotte combinaties onder de druk van AZ uitkwam. Of de trainers hetzelfde hebben ervaren, zullen we snel genoeg zien. FC Groningen speelt deze week namelijk nog twee thuiswedstrijden, morgenavond voor de beker tegen FC Twente (18.30 uur) en zondag voor de competitie tegen FC Utrecht (14.30 uur).