Mensen van het Martini Ziekenhuis met Paul Visscher

GRONINGEN - In het Martini Ziekenhuis in Groningen werken bijna 3.000 mensen samen voor de beste zorg. Wie zijn zij en wat doen ze precies? In deze zevende aflevering van de maandelijkse rubriek spreken we Paul Visscher arts in opleiding tot specialist, ook wel AIOS. Hij koos voor gynaecologie.

Wat doe je als AIOS Gynaecologie zoal?

‘Mijn werk bestaat vooral uit spreekuren, opereren en diensten. De meeste tijd besteed ik aan spreekuren. Hierin staat de zorg voor zwangere vrouwen en vrouwen met gynaecologische problemen centraal. Dat laatste vind ik het meest interessant. Het zijn vrouwen met bijvoorbeeld problemen rondom menstruatie, verzakkingen of buikklachten. Elk consult begin ik met een gesprek om het probleem helder te krijgen. Ik ben een man en een deel van de vrouwen vind dit ongemakkelijk, daarom is het gesprek ook belangrijk om een vertrouwensband te creëren. Na het gesprek volgt het onderzoek, dit doe ik tijdens hetzelfde consult. Daardoor kan een groot deel van de vrouwen met een diagnose en een plan naar huis gaan. Het geeft me voldoening wanneer je ziet dat mensen tevreden de deur uit gaan.

Het leukste van mijn werk vind ik opereren. Ik ben technisch ingesteld en vind de verschillende operatietechnieken binnen ons vak interessant. Een gynaecoloog doet kleine operaties, bijvoorbeeld kijkoperaties in de baarmoeder, maar ook grotere operaties zoals het verwijderen van baarmoeder en eierstokken of een keizersnede. Als arts in opleiding leer je de operaties van de gynaecologen. Na verloop van tijd voer je ze steeds vaker zelfstandig uit.

Een andere grote taak zijn de diensten. In de avonden, nachten en weekenden ben ik verantwoordelijk voor de bevallingen, opgenomen patiënten en alle spoedpatiënten. Vaak werk ik samen met een verloskundige in het ziekenhuis en is de gynaecoloog bereikbaar voor supervisie. Verder heb ik nog onderwijsdagen en cursussen met de andere AIOS.’

Wat vind je mooi aan je werk in het Martini Ziekenhuis?

‘Het Martini Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis waar de sfeer heel goed is. Het is een gezellig team en er is ruimte voor een grapje, maar iedereen zegt ook waar het op staat. Er bestaat een echt teamgevoel, we willen samen problemen oplossen. Ook houd ik van het soort patiënten hier in het Noorden. Het zijn vaak nuchtere mensen met reële klachten waar ik ze bij kan helpen. Patiënten willen ook meedenken om samen tot een goede behandeling te komen. Bij het expertisegebied Moeder & Kind van het Martini Ziekenhuis geven we de regie zo veel mogelijk in handen van de patiënt zelf. Uiteraard leveren wij daarbij de juiste medische zorg.

Tijdens de zes jaar studie Geneeskunde én tijdens de zes jaar specialisatie, heb ik de ziekenhuizen waar ik ervaring opdoe niet zelf voor het kiezen. Vanuit de opleiding tot gynaecoloog in Groningen wordt je om ervaring op te doen geplaatst in verschillende ziekenhuizen in Noordoost Nederland (Enschede, Deventer, Zwolle, Leeuwarden en Groningen). Ik blijf tot medio februari in het Martini Ziekenhuis, daarna ga ik twee jaar in het UMCG werken.

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

Binnen ons vak zijn we betrokken bij het begin van nieuw leven, maar ook bij het einde door bijvoorbeeld kanker aan de vrouwelijke organen. Dat zorgt dat er veel ‘grote’ gebeurtenissen zijn tijdens het werk en de diversiteit maakt het vak interessant.

Bij een bevalling tijdens een nachtdienst zag ik een verontrustend hartfilmpje van de baby. Via bloedonderzoek kunnen we checken wat de conditie is van de baby. Die uitslag gaf aan dat de baby acuut geboren moest worden, een spoedkeizersnede. Dan moeten gynaecoloog, anesthesioloog, kinderarts, anesthesieassistent, operatieassistent en verpleegkundige in korte tijd alles samen regelen. Nog geen kwartier na de beslissing kwam de baby gezond ter wereld. Dat geeft echt ‘n enorme kick!’