Wim Maser column Buitenspel: het nieuwe FC Twente

GRONINGEN - FC Groningen bekert morgenavond thuis tegen FC Twente.

Over de club uit Enschede wordt onder supporters van groen-wit al een paar weken gepraat, maar dan niet in relatie tot de bekerwedstrijd. Het gaat dan vooral over de onvoorziene degradatie van de landskampioen uit 2010. Zou FC Groningen het nieuwe FC Twente kunnen worden?

Tsja, waarom niet? Al is het alleen maar omdat FC Groningen en haar voorloper GVAV in 62 jaar eredivisie al vier keer is gedegradeerd. Was de laatste degradatieploeg, die van 1998, zachtjes gezegd overjarig met meerdere dertigplussers in het basiselftal, de selectie van dit seizoen is juist extreem jong en onervaren. Dat geldt met name voor de personele bezetting van de strategisch belangrijke middenlinie. FC Groningen liet met Yoëll van Nieff, Juninho Bacuna en Jesper Drost drie middenvelders vertrekken en stelde bovendien geen prijs op de terugkeer van routinier Ruben Yttergard Jenssen. Tegen de verwachtingen in kwam er voor de vier geen enkele middenvelder terug.

FC Groningen en haar aanhang begonnen eind juni nog vol goede moed en hoge verwachtingen aan een nieuw seizoen, maar drie maanden later is van alle optimisme weinig over. De Wet van Murphy lijkt van toepassing op de club. Het begon met het onverwachte en ongewenste vertrek van hoofdscout Carlos Aalbers naar AZ, later de ziekte van diens collega Jurrie Koolhof, de totaal mislukte competitiestart, en meest recent: de rode kaarten voor Deyovaisio Zeefuik en Ajdin Hrustic. Als klap op de vuurpijl is daar nog bijgekomen de aanhouding van doelman Sergio Padt wegens belediging en mishandeling van treinpersoneel.

Ja, voor je het weet, ben je zo het nieuwe FC Twente.