Schnitger Festival staat bol van bijzondere acts

GRONINGEN - De herfst is weer in het land en dat betekent dat de stad Groningen zich weer gaat opmaken voor het jaarlijkse Schnitger Festival.

Drie dagen lang, van 19 tot 21 oktober, zal er een keur aan evenementen plaatsvinden, variërend van een masterclass tot een hiphopvoorstelling. En de Schnitgerorgels – waarvan Groningen er verschillende bezit – staan daarbij steeds centraal.

Het is echt waar: orgelmuziek is hot. In ieder geval in Groningen waar nu al voor de zesde keer het Schnitger Festival wordt georganiseerd, deze keer met het thema Totally Italy. Het festival omvat dan ook meer dan alleen orgelmuziek. Zo speelt de beroemde organist Liuwe Tamminga samen met het barokensemble Combattimento, en maakt Jeugdcircus Santelli zijn opwachting in een spannende cross-overproductie met organist Vincent Hensen. En ook het randprogramma biedt vertier, met een Italiaans diner, een orgelexcursie naar de ommelanden en een stadswandeling met een vleugje Italië.

Jazztrompettist

Een van de hoogtepunten van deze editie is zeker het concert van Holland Baroque en Eric Vloeimans in de Lutherse kerk. Een andere bijzondere act is die van Urban House Groningen (UHG), een stichting die zich al jaren inspant voor de jongeren- en straatcultuur in de stad en daarbij vaak experimenteel te werk gaat. Voor de voorstelling ‘Music comes First’ werkt UHG samen met leerlingen van het Reitdiepcollege en de Internationale Schakel Klas.

Startsein

Het festival begint in de ochtend van vrijdag 19 oktober met een orgelexcursie naar de provincie en aansluitend een concert van jong talent Gerwin Hoekstra. Het officiële startsein wordt ’s avonds in de Martinikerk gegeven In totaal presenteert het Schnitger Festival dit jaar dertien evenementen. Hierbij zullen negen organisten en een groot aantal andere musici en performers hun talenten laten horen en zien. Het festival vindt plaats van 19 t/m 21 oktober op diverse locaties in de stad.

Voor kaartverkoop en informatie https://www.schnitgerfestival.nl.