Groningers vieren eerste verjaardag zonnepark

GRONINGEN - Gisteren vierden 50 Groningers, die eigenaar zijn van zonnepanelen op Zonnepark Vierverlaten in Hoogkerk, de eerste verjaardag van het zonnepark.

Met een fietstocht verplaatsten de deelnemers zich naar het zonnepark voor een feestelijk programma. De verjaardag werd georganiseerd door lokale energiecoöperatie Grunneger Power, om eigenaren van zonnepanelen de kans te geven elkaar beter leren kennen. “We wilden dat de verjaardag mensen verbindt en er een goed feestje gevierd zou worden. En dat is gelukt,” aldus Ward Bello van Grunneger Power.

Dat beaamt een feestvierende deelnemer: “Soms denk ik wel eens, ben ik nou de enige die het belangrijk vindt dat we groen investeren in onze mooie omgeving? Maar op een dag als vandaag is het te gek om mensen te ontmoeten die net zo trots zijn als ik, op ons zonnepark, en zien hoe leuk het is om op deze manier bij te dragen aan een betere wereld.” Tijdens de fietstocht deden de groepjes mee aan een kleine wedstrijd. Door de beste solarselfie te maken en quizvragen te beantwoorden, maakten zij kans op een pakket lokale lekkernijen.

Tijdcapsule

Op het zonnepark werden energiewensen verzameld, die de komende 14 jaar in een tijdcapsule onder de grond worden bewaard. De wensen varieerden van ‘ik hoop dat we over 15 jaar zelfvoorzienend zijn en onafhankelijk van grote, oneerlijke bedrijven’ en ‘dat het zonnepark hoge opbrengsten mag genereren’, tot aan ‘dat er voldoende groene energie aanwezig is om iedereen te voorzien’. Over 14 jaar wordt de capsule opgegraven om te kijken of de wensen zijn uitgekomen. Bello kijkt al uit naar het feestje van volgend jaar: “Reden voor feestjes gaan wij nooit uit de weg en het park is immers elk jaar jarig!”

Over Zonnepark Vierverlaten

Zonnepark Vierverlaten is met 7.777 panelen één van de grootste zonneparken in Nederland, dat in handen is van bewoners. De opbrengst van de panelen komt direct bij de eigenaren. Door het zonnepark kunnen bewoners en bedrijven investeren in zonnepanelen, zonder dat deze op het eigen dak liggen. Grunneger Power ontwikkelde het zonnepark vlakbij Hoogkerk, samen met de Gemeente Groningen en ENGIE. Onlangs startte een speciale investeringsronde voor bedrijven en ondernemers.

Meer informatie over investeren in het Zonnepark Vierverlaten is te vinden op: www.grunnegerpower.nl/zonnepark-vierverlaten-bedrijven.