Uitreiking boek aan ex-voetballer en ‘proatjesmoaker’ Henk de Haan

GRONINGEN - – De landelijke boeklancering van Gevoel is heel logisch, is op woensdag 10 oktober, de dag van de psychische gezondheid.

Joke Bruggenkamp, psycholoog en gedragswetenschapper reikt dan het eerste exemplaar van het boek uit aan Henk de Haan, ‘proatjesmoaker’, cabaretier en voormalig voetballer van o.a. FC Groningen. ‘Henk is de ultieme man om mijn boek over gevoel te overhandigen. We gaan ongetwijfeld een goed gesprek voeren over gevoel, waarbij de verschillen tussen mannen en vrouwen en gevoel aan de orde komen’, aldus de auteur. De Haan is bekend van zijn WK-hit Pom Pom Pom Brasil en zijn evenementenbureau Broez’n.

Te veel of te weinig gevoel

Bij haar cliënten merkte Joke al dat de kern van een geslaagde gedragsverandering ligt in het veranderen van het gevoel. ‘Cliënten met veel gevoel’ moeten leren om dat te reguleren en cliënten die te veel denken (piekeren) en daar last van hebben, moeten juist meer gaan voelen. Joke zocht de oplossing in de hersenen. Zij combineerde verschillende (hersen-)onderzoeken en theorieën en vond daar een logische verklaring over hoe gevoel precies werkt. Deze logische verklaring vatte ze samen in een praktisch model. Haar op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde denkmodel maakt de lezer vertrouwd met de complexe wereld van het gevoelsleven.

Een praktisch en concreet model over gevoel

In haar eigen model maakt de auteur duidelijk dat gevoel wordt aangemaakt in je lichaam en vervolgens via emotionele bedrading (de zenuwbanen) naar je rechterhersenhelft gaat. Hier wordt je gevoel gecodeerd en vervolgens geef je samen met je linkerhersenhelft betekenis aan dat gevoel. In beide gevallen is er sprake van integratie van gevoel: je wordt je eerst bewust van je gevoel (verticale integratie) en daarna wordt je gevoel logisch (horizontale integratie). Vooral deze concrete en praktische uitwerking zal bèta’s en andere nuchtere mensen aanspreken.

Weten is integratie tussen denken en voelen

Gelukkige mensen kunnen hun denken en voelen goed reguleren, betoogt Joke Bruggenkamp. “Ze denken niet te veel en voelen niet te weinig. Maar het belangrijkste: hun denken en voelen is gekoppeld. Het klopt met elkaar. Gelukkige mensen kunnen ook wel eens ongelukkig zijn maar dat is geen drama, omdat ze weten dat er een reden is waarom ze zich zo voelen.” Dit boek legt uit hoe dat werkt. Inclusief een praktische handleiding om zelf mee aan de slag te gaan.

Over de auteur

Joke Bruggenkamp is een allround psycholoog, coach, trainer en gedragswetenschapper met expertise op veel vlakken. De praktische toepasbaarheid daarvan in het dagelijks leven staat voorop bij haar therapie en coaching. De koppeling tussen verstand en gevoel heeft haar speciale aandacht. Het boek is te bestellen via www.hetboekenschap.nl/gevoel

Het boek is vanaf 10 oktober 2018 beschikbaar bij elke betere boekwinkel in Nederland en Vlaanderen en bestelbaar bij Bol.com.