Impact van mantelzorg in beeld in Moeder aan de lijn

GRONINGEN - De nieuwe documentaire ‘Moeder aan de lijn’ van regisseur Nelleke Koop brengt scherp in beeld hoezeer mantelzorg een leven kan beheersen en wat voor impact dit op iemands leven heeft.

Een onderwerp waar steeds meer Nederlanders mee te maken zullen krijgen. De film van New Amsterdam Film Company is op maandag 8 oktober te zien bij Human op NPO 2, gevolgd door acht meet-ups verspreid over het land.

In Moeder aan de lijn volgt Nelleke Koop drie vrouwen die er altijd zijn voor hun hulpbehoevende moeders, naast hun eigen carrière en privéleven. Dit doen Elien, Carin en Hanna uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. De rollen van ouder en kind draaien zich om in deze observerende en emotionele documentaire over mantelzorg. De documentaire geeft een sterk inzicht in hoe deze nieuwe situatie de verhoudingen beinvloedt.

In 2017 gaven circa 4,4 miljoen Nederlanders (16+) mantelzorg. Hoewel elke volwassene in Nederland een potentiele mantelzorger is, realiseren veel mensen zich niet welke gevolgen dit kan hebben op hun eigen leven. Terwijl de vergrijzing voortzet, zijn er in Nederland steeds minder zorgverleners beschikbaar. Bovendien blijven mensen langer thuis wonen. Daarnaast hebben om verschillende redenen volwassenen én kinderen mantelzorg nodig. Daardoor verhoogt de druk op familieleden, en ook op vrienden en buren die zich inzetten. In 2040 zal de behoefte aan mantelzorg naar verwachting verdubbeld zijn.

MEET-UPS

Om het onderwerp mantelzorg – en de overbelasting voor de zorggevenden die daarbij vaak komt kijken – beter bespreekbaar te maken, worden er in de maanden na de uitzending op 8 oktober meet-ups door het land georganiseerd. Tijdens deze meet-ups wordt er gepraat over de impact die mantelzorg kan hebben op je leven. Belangstellenden kunnen onder leiding van Eric Corton meepraten in Groningen, Maastricht, Den Bosch, Barendrecht, Arnhem en Amsterdam.

PREMIÈRE

Na de première op 1 oktober tijdens het Nederlands Film Festival is Moeder aan de lijn te zien op maandag 8 oktober om 21.00 uur bij Human op NPO 2.