Ziekteproces Alzheimer verwoord en verfilmd

GRONINGEN - Wereld Alzheimer dag -21 september-, brengt Gronings hip hop collectief Rum en Skunk de video “Mr. Alzheimer” uit.

Het verhaal van de clip symboliseert de ziekte van Alzheimer als een overval op iemands leven. Het verlies van identiteit, verlies van regie op het leven en het verlies van het contact met de omgeving. Zaken die erg herkenbaar zijn voor Alzheimer-patiënten en hun omgeving. De videoclip is tot stand gekomen nadat de vader van Jurriaan de Vos, één van de rappers, is overleden aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer.

Jurriaan heeft gedurende het ziekteproces van zijn vader stukken tekst geschreven en heeft deze na het overlijden van zijn vader in een muzieknummer verwerkt. Het nummer werd het eerst opgevoerd bij de begrafenis. Inmiddels heeft De Vos samen met creatieve vrienden een clip geschoten bij “Mr. Alzheimer”, de clip wordt gereleased op internationale Alzheimer dag (vrijdag 21 september). Het doel van de clip is om meer begrip, erkenning en bewustwording van deze ziekte te creëren. De hoofdrol in de clip wordt vertolkt door acteur en muzikant Erik Harteveld, de clip is gemaakt onder regie van Ewout Zwaagman. Op het nummer wordt Jurriaan bijgestaan door rapper Mongoose (winnaar Grote prijs van Nederland 2013) die het refrein op zich neemt.

Quote (Jurriaan de Vos): “Mijn vader zei ooit tegen mij: ''Als er iemand is die ik een pak op zijn donder zou geven, dan is het meneer Alzheimer wel''.

Deze clip symboliseert de ziekte als een overval op iemands leven. Het verlies van identiteit, verlies van regie op het leven en het verlies van het contact met de omgeving. Mijn doel is om een stukje begrip, erkenning en bewustwording van deze ziekte te creëren.”

Quote: “Mijn vader is overleden aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Het ziekteproces van mijn vader besloeg van de diagnose tot aan zijn dood zeven jaar. Deze jaren hebben een zware wissel getrokken op ons gezinsleven. In de jaren waarin mijn vader ziek was en heb ik regelmatig stukken tekst geschreven. Dit deed ik als een vorm van therapie. Mijn beleving en het verdriet wat hiermee gepaard ging heb ik in die tijd van me afgeschreven. ”