Hoe verder FC Groningen?

GRONINGEN - Ook in de Johan Cruyff Arena bewees FC Groningen aardig te kunnen verdedigen. Ajax was superieur, maar tot veel kansen leidde het vele balbezit niet. Doelman Sergio Padt had bitter weinig te doen.

Met 3-0 verliezen van een topclub in topvorm is zo slecht nog niet. Het Ajax van dit moment is voor de meeste eredivisieclubs nu eenmaal veel te sterk. Subtopper Vitesse ondervond dat twee weken geleden in Arnhem (0-4), en FC Emmen kreeg in de Arena ook geen poot aan de grond (5-0). Trainer Danny Buijs liet zijn ploeg in een 5-3-2 opstelling spelen om Ajax niet te veel ruimte te gunnen. In die opzet is hij geslaagd. Buiten de drie treffers kreeg de thuisploeg weinig grote kansen. Sergio Padt hoefde maar drie ballen tegen te houden. Daar zaten geen ‘onmogelijke’ reddingen bij.

Intentie

FC Groningen had de intentie om Ajax met counters te verrassen, maar in de praktijk kwam daar bijna niets van terecht. Door goed en agressief druk te zetten slaagden de Amsterdammers erin om gevaarlijke tegenstoten te voorkomen. Met name rechtermiddenvelder Ludovit Reis (18) had het lastig met het felle druk zetten van Ajax. De jongste speler van het veld speelde een ongelukkige wedstrijd. Zijn aannames waren matig en zijn handelingssnelheid lag te laag. Mede door zijn vele balverlies kwam er bij FC Groningen van een vlotte omschakeling richting het doel van André Onana weinig terecht. Centrale middenvelder Ajdin Hrustic benaderde eindelijk weer eens de vorm van eind vorig seizoen, maar zijn inbreng en die van Ritsu Doan sneeuwden onder bij het gebrek aan diepgang in de ploeg. Al moet gezegd dat met name Deyovaisio Zeefuik elke gelegenheid aangreep om op te stomen. Probleem was alleen dat die gelegenheden zich niet al te veel voordeden, doordat er in de eerste fase van de opbouw al zoveel misging.

Geen counterspitsen

Mimoun Mahi en Ritsu Doan vormden in Amsterdam het Groningse spitsenduo. Het is een koppel om op voort te borduren maar dan in een aanvallender formatie, want de twee zijn niet bij uitstek geschikt voor de counter. Ze zijn niet traag, maar ook niet snel. Mahi kan als aanspeelpunt dienen, maar hij moet de bal dan wel in de voeten of in de loop krijgen. Voor Doan geldt hetzelfde. Bij hoge ballen zijn beiden kansloos.

Drie thuiswedstrijden

FC Groningen krijgt nu drie thuiswedstrijden in acht dagen tijd, tegen achtereenvolgens AZ (zondag), FC Twente (volgende week donderdag) en FC Utrecht (zondag daarna). Alleen in het bekerduel met het gedegradeerde FC Twente is de formatie van Danny Buijs (licht) favoriet. Tegen met name AZ is FC Groningen de underdog. Het is niet reëel om te verwachten dat het elftal van Buijs tegen de Alkmaarse subtopper kan domineren. AZ speelt thuis én uit aanvallend voetbal en zal ook in Groningen proberen de thuisploeg ver op eigen helft terug te drukken.

Lastige keus

Ook in een thuiswedstrijd met vijf verdedigers spelen, is voor Buijs waarschijnlijk (nog) geen optie. Vooral ook omdat met vijf verdedigers willen aanvallen heel andere koek is dan de schade beperkt houden. Dat betekent dat de verdienstelijk debuterende Jeffrey Chabot vermoedelijk weer uit het elftal verdwijnt. De vraag is wie de jonge Duitser gaat vervangen. Tegen Ajax hield Buijs vijf aanvallend ingestelde spelers aan de kant: Uriel Antuna, Michael Breij, Jannik Pohl, Mateo Cassierra en Ahmad Mendes Moreira. Ten minste één van hen zal zondag starten. De aftrap is om half drie.