Tip van de Programmeur: Freek-taal

GRONINGEN - Als jong meisje kon ik samen met mijn vriendin hele stukken tekst van Freek de Jonge zo oplepelen. Soms praatten we zelfs in ‘Freek-taal’. Dan mocht je elkaar alleen nog maar antwoorden in zinnen uit zijn theatervoorstellingen. ‘Met de toerbus naar Loerdes’ en ‘Hoe ik mijn verjaardag vierde’ waren verreweg onze favorieten. Hele radioprogramma’s maakten we ervan. Ik denk dat als we nu bij elkaar gaan zitten, de zinnen zo weer op komen borrelen.

Ik vond het dan ook een grote eer dat ik afgelopen vrijdag te gast mocht zijn bij de tentoonstelling ‘Het volle leven’ van Hella en Freek de Jonge in het Groninger Museum. Voor even stap je de wereld van het echtpaar binnen. Ik was erg onder de indruk van de loopbrug met daarop een bonte rij van kostuums uit de theaterprogramma’s van Freek. Ik ga zeker nog een keer terug om op een stoeltje uitgebreid alle kleding nog eens goed te bekijken.

In het kader van de tentoonstelling is Freek de Jonge ook meerdere keren te gast in de Stadsschouwburg. Hij brengt zijn beste verhalen en zijn meest geliefde liedjes. Ik verheug me op songs als ‘Dankzij de dijken’, ‘Blijf bij je wijf’, ‘Vader stem’ en liedjes uit het legendarische Neerlands Hoop repertoire. Voor mij een enorm feest der herkenning. Ik zal mijn best doen om niet hardop mee te gaan doen. Mocht ik het toch niet kunnen laten, geef me gerust een por in mijn zij. Het lijkt me leuk om jullie daar allemaal te zien en wie weet spreken we na afloop nog wat ‘Freek-taal’.

Freek de Jonge in de Stadsschouwburg Groningen vrijdag 21 september. Freek de Jonge - De Verhalen, alleen in Groningen te zien. Donderdag 4 oktober Freek de Jonge - De Liedjes, ook alleen in Groningen te zien. Maandag 15 oktober Jan Kuiper en Coen Verbraak - Het geluk van Groningen Het interview met speciale gasten Freek en Hella de Jonge. Dinsdag 12 februari, Freek de Jonge - De Suppoost.