Jos Jansen op de Haar met column In Stad: Een intieme kunstzaal

GRONINGEN - Prentwerk-eigenaar Dick Siersema handelde de afgelopen zeven jaar alleen online in kunst.

Nu hij met zijn vrouw Dianne verkast is naar een prachtig pand aan Nieuwe Kerkhof 40 heeft hij weer de beschikking over een ruimte waar hij kunst kan tonen. Siersema: “Onder de woning is een groot souterrain, en dat is, na de Folkingestraat en de Vismarkt, de nieuwe thuisbasis voor Prentwerk. Prentwerk, zo heb ik uitgerekend, bestaat in september vijfentwintig jaar en het stemt tevreden om dit jubileum te kunnen vieren op een nieuwe plek, waar ik weer mensen kan ontvangen. Op afspraak, dat wel, want voortdurend verplicht aanwezig te moeten op vaste openingstijden is langzamerhand iets teveel gevraagd. Prentwerk wordt ook geen galerie, maar, in de stijl van het huis, een intieme ‘kunstzaal’, een ruimte met een persoonlijk stempel, waarin een verscheidenheid aan kunst, boeken, etnografica en fotografie te zien is. Ik hoop dat men de komende tijd de weg weet te vinden en dat Prentwerk, net als eerder, weer een trefpunt kan worden voor kunstvrienden en kunstliefhebbers. Mail of bel even en wees van harte welkom.”

De nieuwe Prentwerk ruimte biedt ook de gelegenheid om kleine presentaties te houden. Siersema: “Met beperkingen, dat wel, want ik heb niet genoeg ruimte om heel veel mensen tegelijk te ontvangen. Maar daar heb ik een oplossing voor bedacht: de online tentoonstelling. En met wie kunnen we deze nieuwe fase beter beginnen dan met Martin Tissing, de man die in onze geschiedenis en die van Prentwerk zo'n belangrijke rol heeft gespeeld? Vanaf 8 september (online) en vanaf dinsdag 18 september (op afspraak) is er de tentoonstelling 'De weg naar Tibet - 15 aquarellen en een tekening' te zien.”

Bij de feestelijke opening was Martin Tissing (82 en still going strong) zaterdag het stralende middelpunt. Hij las met verve een aantal van zijn favoriete aforismen voor. Onder zijn gehoor waren tal van collega-schilders en Han Steenbruggen (directeur van Museum Belvédère en net als Dick Siersema een vooraanstaand Tissing-kenner). Ook Tjibbe Hooghiemstra was aanwezig. Hij exposeert vanaf 6 oktober in Museum Belvédère.