Groninger Studentenbond is woedend over aangekondigde bezuinigingen

GRONINGEN - De Groninger Studentenbond (GSB) is woedend over de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs. Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd komend jaar nog eens een kwart miljard te bezuinigen.

De Groninger Studentenbond roept het kabinet op om de bezuinigingen te schrappen.

Toen in 2012 het leenstelsel ingevoerd werd, werd beloofd dat er een miljard geïnvesteerd zou worden in het hoger onderwijs. Een aantal jaren later werd duidelijk dat daar nog maar 620 miljoen van over was. Er zou toen 600 miljoen aan voorinvesteringen gedaan worden in het hoger onderwijs. In 2018 is echter gebleken dat daar maar 280 miljoen goed van was uitgegeven.

“Je ziet dus dat er eerst een miljard beloofd was aan investeringen”, begint Jolien Bruinewoud, voorzitter van de Groninger Studentenbond. “Als we dan zes jaar later de balans opmaken, blijkt dat er veel minder is geïnvesteerd. Sterker nog, er is keer op keer bezuinigd, ten koste van de studenten.”

Door het leenstelsel werden studenten in eerste instantie al geraakt in hun portemonnee. Toen recentelijk duidelijk werd dat er een wetsvoorstel klaarligt om de rente op de studieleningen te gaan verhogen, werd duidelijk dat studenten financieel nog meer geraakt zullen worden. Nu ook nog eens blijkt dat er verder bezuinigt gaat worden op het onderwijs, krijgen studenten nog steeds niet de investeringen die hun zes jaar geleden beloofd waren als compensatie voor het leenstelsel. “Dit is onacceptabel”, aldus Jolien Bruinewoud. De Groninger Studentenbond roept het kabinet op om de bezuinigingen te schrappen. “Eerst moeten we de bezuinigingen van tafel hebben en vervolgens moeten er weer investeringen gedaan worden. Studenten worden keer op keer de dupe van de bezuinigingen. Studenten zijn onze toekomst en in onze toekomst moeten we investeren.”