Groningers ruimen 80 vuilniszakken straatafval op tijdens World Cleanup Day

GRONINGEN - Fietsonderdelen en heel veel blikjes energydrink waren onderdeel van de ‘vangst’ van World Cleanup Day Groningen afgelopen zaterdag.

Meer dan 50 vrijwilligers en medewerkers gingen in groepen de wijken van Groningen in en verzamelden meer dan 80 vuilniszakken straatafval. Het initiatief om mee te doen met World Cleanup Day kwam van Sameen en Grunneger Power. Stadjers en studenten werden opgeroepen om mee te doen met het grootste burgerinitiatief ter wereld.

Sigarettenpeuken

Zaterdag 15 september was de eerste editie van de World Cleanup Day. Wereldwijd deden er miljoenen mensen mee in 150 landen. Nederlandse vrijwilligers haalden ruim 35.000 stuks straatafval op. In Groningen was de opkomst goed en divers: de jongste deelnemer was 9 en de oudste 81. Er werden meer dan 80 vuilniszakken vol afval verzameld. Deelnemer Jeffrey van Dijk voelde zich geroepen om mee te doen. Zijn grootste ergernis waren sigarettenpeuken: “Ze zijn klein, dus vallen normaal niet heel erg op in het straatbeeld, tot je van dichtbij alles gaat oprapen. Op elke meter vind je ze.”

Editie 2019

Prikstokken en vuilniszakken zijn beschikbaar gesteld door Gemeente Groningen. Ook verwerken zij het afval verder. Volgens Naomi Feng, een van de initiatiefneemsters vanuit Grunneger Power, is de dag een succes geweest: “Hoewel het tragisch is dat het initiatief überhaupt nodig is, zijn we heel trots dit als Groningers te doen voor en met elkaar.” Sameen en Grunneger Power willen in 2019 wederom het initiatief nemen voor de World Cleanup Day. Sameen-medewerker Ayla van der Wal: “Natuurlijk hopen we dat het onnodig wordt om deze dag te organiseren, want dat zou betekenen dat iedereen z’n troep gewoon netjes opruimt.”