Arts uit Groningen genomineerd voor UAF-Award: uitblinker van het jaar

GRONINGEN - De Groningse arts Darbaz Abbas is één van de vijf genomineerden voor de UAF-Award.

De genomineerden zijn talentvolle nieuwkomers die een bijzondere prestatie hebben geleverd als student, werknemer of vrijwilliger. Op 6 oktober maakt Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF bekend wie de uitblinker van het jaar is.

Met de verkiezing biedt het UAF een podium aan talentvolle nieuwkomers die opvallen door hun inzet, hun studie- en werkprestaties en hun bijdrage aan de samenleving. Tegelijkertijd vraagt het UAF aandacht voor de grote inspanningen die vluchtelingen leveren om hun toekomst vorm te geven, iets wat vaak onopgemerkt blijft.

Darbaz kwam op zijn negende jaar als Irakese vluchteling naar Nederland. Hij doorliep een onzekere asielprocedure van bijna twintig jaar. In die tijd werkte hij zich op van het vmbo tot arts en rondde hij de universitaire studie geneeskunde af. ‘Doorzettingsvermogen kun je leren. Als je iets heel graag wilt en in jezelf gelooft, dan kom je er.’

Darbaz werkt nu als ‘anios’ (arts niet in opleiding tot specialist) bij de afdeling Chirurgie en bij de spoedeisende hulp in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij heeft de ambitie om uiteindelijk chirurg te worden: ‘Het geeft voldoening om iemand met mijn blote handen te genezen.’ Zodra hij voldoende werkervaring heeft opgedaan als arts, gaat hij solliciteren naar een opleidingsplaats tot chirurg. ‘In dat opleidingsjaar ga ik veel opereren.’

Stem op de uitblinker van het jaar

Van 17 tot en met 24 september kan iedereen stemmen op de kandidaten voor de UAF-Award, via de webpagina: www.uaf.nl/stemmen. De Award staat symbool voor de inzet en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen die hier een nieuwe toekomst opbouwen. Een onafhankelijke jury bepaalt wie de uitblinker van het jaar wordt. De winnaar krijgt een loopbaanontwikkelingstraject, aangeboden door HR-adviesbureau Lagerweij.