Lezing over de ijskap op Antarctica

GRONINGEN - Dr. Peter Bijl, assistent professor Universiteit Utrecht, Aardwetenschappen, houdt op maandag 24 september een lezing over de geschiedenis van de ijskap op Antarctica.

Met de verwachte temperatuurstijging op aarde als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen zal het landijs op Antarctica gaan smelten, wat de zeespiegel doet stijgen. Het blijkt alleen heel moeilijk te voorspellen hoe snel de ijskappen gaan smelten, omdat we niet zo goed begrijpen hoe ijskappen reageren op opwarmend klimaat.

Het onderzoek van Peter Bijl richt zich op wat we kunnen leren uit de veranderingen van de Antarctische ijskap in het verleden, in tijden dat klimaat ook warmer was dan vandaag de dag. Tijdens de lezing zal hij uitleggen hoe hij onderzoek doet naar het gedrag van de Antarctische ijskap in het verleden en wat we daarvan hebben geleerd over de geschiedenis van de ijskap en haar gevoeligheid voor klimaatverandering.

De lezing vindt plaats in het Arctisch Centrum/RUG, A-weg 30 te Groningen (ingang Herman Colleniusstraat) en begint om 19.30 uur. Kosten: euro 2 incl. koffie/thee.