Nieuwe jaarlijkse Ubbo Emmius-lezing over Groninger geschiedenis

GRONINGEN - De eerste editie van de Ubbo Emmius-lezing in de Nieuwe Kerk Groningen is 26 september. Uniek aan de Ubbo Emmius-lezing is de historisch-literaire thematiek die centraal staat zowel vanuit (inter)nationaal als lokaal perspectief wordt belicht.

De lezing is vernoemd naar Ubbo Emmius, de eerste rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. De historische Nieuwe Kerk, gebouwd in de Gouden Eeuw, biedt het perfecte decorum voor dit evenement. De hoofdspreker van de eerste editie is schrijver Arthur Japin. Hij zal spreken over het verhaal van de Ghanese prinsjes Kwasi en Kwame uit zijn bestseller De Zwarte met het Witte Hart, waarvoor hij ruim tien jaar historisch onderzoek deed. Vervolgens zal de lokale co-referent Egge Knol, conservator van het Groninger Museum, de thematiek van mensenhandel, discriminatie en heimwee in het Nederland van de slavernij vanuit een Gronings perspectief bespreken. Hierbij staat de levensgeschiedenis van VOC-functionaris Jan Albert Sichterman centraal, een van de meest markante stadjers allertijden.

Kaarten zijn te verkrijgen bij boekhandel Van der Velde. Aanvang lezing 20:00, deur open 19:30. Prijs: €5,- studenten: €2,50.