Guy Weizman wint Regieprijs 2018!

GRONINGEN - Voor zijn regie van de interdisciplinaire voorstelling Salam (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + Asko|Schönbergs K[h]AOS) ontving Weizman op zondagavond 16 september, tijdens het Gala van het Nederlands Theater, de Regieprijs 2018.

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater wordt sinds enkele jaren de Regieprijs uitgereikt. Deze prijs kent de Nederlandse Toneeljury toe aan de meest indrukwekkende regieprestatie van het afgelopen seizoen. De voorstellingen die geselecteerd zijn voor de Officiële Juryselectie komen in aanmerking voor deze prijs.

“Het is een geniale vondst om het oerbegin van twee geloven terug te brengen tot een broedertwist. Deze ruzie is de basis van grote, actuele globale twisten. En nu van een wervelende, grootse voorstelling die het woord ‘theater’ alle glans geeft die het kan hebben. Regisseur Guy Weizman maakt van Salam een strak geregisseerde, ongekend kleurrijke chaos, waarbij alle middelen om in het theater een verhaal te vertellen uit de kast zijn gehaald. Choreografie, spel en muziek gaan vloeiend in elkaar over, waarbij zelfs de changementen onderdeel zijn van de enscenering.” – Toneeljury 2018

Guy Weizman

Weizman (1973, Tel Aviv, Israël) is sinds 2017 artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel en leidt vanuit Theater de Machinefabriek naast het Noord Nederlands Toneel ook nog altijd het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni. De Twaalf Gezworenen was het regiedebuut voor toneel van Guy Weizman bij het Noord Nederlands Toneel. Zijn debuutvoorstelling als artistiek directeur van het NNT, Carrousel, werd vorig jaar genomineerd voor de Mimeprijs.

In maart 2019 gaat Brave New World 2.0 in première, de 3e regie van Guy Weizman waarin hij samenwerkt met acteurs van het NNT, dansers van Club Guy & Roni en musici van Asko|Schönbergs K[h]AOS).

Guy Weizman begon zijn carrière als danser in het Bat-Sheva Ensemble in Tel Aviv. Daarna danste hij bij verschillende gezelschappen in Berlijn, Barcelona en bij Galili Dance in Groningen. In 2002 richtte hij samen met Roni Haver (Jeruzalem, 1972) het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni op in Groningen. Met Club Guy & Roni werd de laatste jaren naam gemaakt met voorstellingen als Alpha Boys (genomineerd voor de Zwaan 2011), L‘Histoire du Soldat (in 2013 winnaar Golden Mask Award in Rusland), Midnight Rising (winnaar Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2013) en Naked Lunch (winnaar Zwaan 2014 voor danser Igor Podsiadly).

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel, gevestigd in Groningen, is een van de vier grote Nederlandse toneelgezelschappen. Het artistieke team dat in januari 2017 aantrad, bouwt aan een interdisciplinair huis, waar de huidige tijd gevangen wordt met innovatief totaaltheater. Theater van nu in de taal van nu. Naast een landelijke functie met reizende voorstellingen langs theaters in het land heeft het NNT ook de functie van stadsgezelschap in Groningen en is het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Groningen.