De nieuwe Wijkgidsen van Groningen zijn er weer

GRONINGEN - De zomervakantie is voorbij: een nieuw seizoen heeft zich aangediend voor scholen, buurthuizen en sportverenigingen. Elk jaar is dat weer het moment waarop de nieuwe Wijkgidsen Groningen huis aan huis in de stad worden bezorgd. Ook dit jaar, met de nieuwe jaargang 2018-2019.

Net als vorig jaar gaat het om elf wijkgidsen: Beijum/De Hunze, Lewenborg, Selwerd/Paddepoel/Tuinwijk, Vinkhuizen, Korrewegwijk/De Hoogte, Oosterpark, De Wijert/Helpman, Hoornse Wijken, Oud Zuid, Oud West en Binnenstad. Achter deze titels gaan de vele namen van kleinere wijken en buurten schuil. Zoals Ruischerbrug, dat in de gids Lewenborg is opgenomen, Reitdiep in de gids Vinkhuizen, Coendersborg in de gids De Wijert/Helpman, de Rivierenbuurt in de gids Oud Zuid, en Kostverloren in de gids Oud West.

Naast de huis-aan-huis verspreiding worden er ook stapels wijkgidsen op openbare plekken neergelegd, zoals buurtcentra en bibliotheken.

Sociale kaart

In de Wijkgidsen staat alles wat iemand nodig heeft om snel de weg te vinden zijn of haar directe woonomgeving. Wie een gids doorbladert, krijgt in één oogopslag een goed beeld van de wijk. Elke gids is in feite een sociale kaart van de wijk: dat wil zeggen een overzicht van instellingen voor welzijn, gezondheidszorg en maatschappelijk dienstverlening. Waar vind ik een huisarts? Een verloskundige? Waar kan ik informatie krijgen over het opvoeden van kinderen? Ook instanties als scholen, kinderdagverblijven, woningcorporaties en de gemeente staan erin. Handig om zelf in te bladeren of gericht te zoeken, maar ook een praktisch hulpmiddel voor maatschappelijk dienstverleners.

Welkom in de buurt met wijkactiviteiten

Natuurlijk staan ook de buurt- en wijkverenigingen in de wijkgidsen, en verder adressen voor vrijetijdsbesteding en sportverenigingen. Niet te vergeten overzichten van activiteiten die door het jaar heen in de wijk- en buurtcentra worden gehouden. Samen biljarten, op schildercursus, of op computer- of yogales: waar en wanneer dat kan, is allemaal te vinden in de wijkgidsen. Elke gids heeft voorin bovendien een uitvouwbare plattegrond met daarop aangegeven belangrijke adressen; en iets verderop staat onder het kopje ‘De wijken in vogelvlucht’ een korte geschiedenis van de wijk.

Niet gek dus dat sommige buurtcentra de wijkgidsen gebruiken voor een rondje ‘welkom in de buurt’ en nieuwe wijkbewoners dan verwelkomen met een exemplaar van de wijkgids.