IVN met inspiratiedag Kind & Natuur

GRONINGEN - Uit onderzoek blijkt dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk, betere leerprestaties en minder stress. IVN zet zich in om kinderen en jongeren toegang tot natuur en natuurbeleving te bieden.

Wil jij je hier ook voor inzetten? Kom dan op 13 oktober naar de Inspiratiedag Kind & Natuur, die IVN Noord organiseert voor kind-, jeugd- en jongerenbegeleiders. Het is een vervolg op de succesvolle Scharrelkids Inspiratiedag, maar dan in een nieuw jasje en op een nieuwe locatie. Doen, beleven en zelf ervaren staan nog steeds centraal. In en om onze mooie Veldhoeve in Orvelte, midden in de natuur, geven verschillende workshopleiders je nieuwe ideeën en praktische tips om kinderen en jongeren de natuur weer te laten beleven.

Wat is de invloed van natuur op het kinderbrein?

“Kinderen ontdekken de wereld precies als natuurwetenschappers: ze vormen hypotheses over de wereld om hen heen en testen die. Juist het ongerijmde zet hun hersenen aan het werk.” Wetenschapsjournalist Mark Mieras neemt ons tijdens de inspiratiedag mee in de wondere wereld van het kinderbrein en de invloed die de natuur daarop heeft.

Als deelnemer kun je tijdens twee workshoprondes kiezen uit een divers aanbod, zoals: Helden van de herfst: paddenstoelen spreken tot de verbeelding van kinderen. Natuurlijk door de verhalen, maar ook door de vele vormen en kleuren. IVN-er en natuurfotograaf Geert de Vries laat je ontdekken hoe je hier leuke en leerzame activiteiten aan kan koppelen. Blij met de bij: ‘het gaat niet goed met de bijen,’ dat is wat je veel hoort. Maar hoe breng je het belang van de bij onder de aandacht van kinderen? Als voormalig leerkrachten weten vader en zoon Ter Bork als geen ander hoe je dit thema in de klas kunt behandelen. Buitengewoon Groen: een schoolplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een groen schoolplein worden, een speel- en leerlandschap als het ware. In deze workshop krijg je inspiratie, tips en goede voorbeelden van zo'n groene buitenruimte.

Programma en aanmelding

Het hele programma van de Inspiratiedag Kind & Natuur is te vinden op www.ivn.nl/inspiratiedag. Dankzij financiële bijdragen van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, is deze dag gratis voor vrijwilligers. Professionals betalen een kleine bijdrage van euro 20. Aanmelden kan via de website van IVN.