Zo’n 4.500 leerlingen zoeken hun geluk via mindfulness

GRONINGEN - In november doen zo’n 4.500 basisschoolleerlingen mee aan de All Happy Schools Challenge. Een maand lang duiken ze via video’s en online opdrachten in hun bewustzijn. Met als doel rust in het hoofd en lijf, concentratie en bewustwording.

De Challenge heeft tot doel de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen te vergroten en zo een bijdrage te leveren aan het educatiesysteem.

Helena Blüm, oprichtster van All Happy Schools, ziet het steeds vaker om zich heen: jongeren met stress, depressie- en burn-out-klachten. Niet alleen studenten, maar ook kinderen in het basisonderwijs ervaren druk. All Happy Schools wil hier verandering in brengen en organiseert in november a.s. de All Happy Schools Challenge voor midden- en bovenbouw basisschool. Om zo laagdrempelig kennis te maken met mindfulness en het eigen geluk. Ze gaan er direct mee aan de slag: vier weken achtereen voeren ze gezamenlijk elke dag een korte oefening (max 10 min.), gestoeld op de principes van meditatie en mindfulness. Zo kan de hele klas dit ervaren en delen. Met elkaar en met alle andere scholen die mee doen. Via een app en een community. Blüm: “Inmiddels hebben al meer dan 200 klassen zich aangemeld! Heel gaaf om te merken dat hier ook echt behoefte aan is. Niet alleen bij scholen, ook ouders willen thuis met hun kinderen aan de slag met de Challenge.”

Mindfulness = ontspanning en verbinding

Het positieve effect van mindfulness op zoals volwassenen als kinderen is onmiskenbaar groot, dat is ruimschoots bewezen. Het vergroot de aandacht én het inzicht in de eigen innerlijke wereld en het eigen geluk. Blüm: “Met meditatie en mindfulness kun je zorgen voor een algeheel gevoel van ontspanning en het leren focussen op wat goed is voor jezelf.” Onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet alleen een positieve uitwerking heeft op het lichamelijke en mentale welzijn van kinderen, maar ook op de onderliggende executieve functies die voorwaardelijk zijn voor leren. Voor de klas als geheel betekent mindfulness meer verbinding met elkaar, waarmee een belangrijke voorwaarde voor een positief leerklimaat wordt geschept.

Van kennis-gedreven naar ervaren en voelen

Blüm: Eén van de drijfveren waarom wij dit unieke concept aanbieden op basisscholen is, omdat wij vinden dat er te weinig aandacht is voor sociaal emotionele ontwikkeling in het huidige onderwijssysteem. Dat focust op extrinsieke doelen en de nadruk ligt op het opslaan van kennis. Vaardigheden als ervaren, voelen, beleven, compassie en dankbaarheid spelen daarbij nog steeds een onderbelichte rol.” Blüm vervolgt: “Dat klopt niet in mijn ogen. Wat als we kinderen leren gezonde afstand te nemen van onze gedachten en het bewust ervaren blijven ontwikkelen? Door bewust te kijken, luisteren en voelen, met aandacht voor emoties, leren we keuzes maken die goed zijn voor onszelf en onze omgeving.” Belangrijk dus om hier aandacht aan te besteden. All Happy Schools biedt deze unieke mogelijkheid gratis aan voor scholen. “Ik wil graag een beweging op gang brengen, een community bouwen waarbij mensen van elkaar kunnen leren en elkaar stimuleren op dit gebied. Zo bouwen we samen aan een happy next generation”, vertelt Blüm enthousiast.

Meer weten of direct aanmelden? Ga naar www.allhappyschools.com

Als gezin aanmelden? Surf dan naar www.allhappykidz.com en gebruik de kortingscode AllHappyKorting30 voor 30% korting. Aanmelden kan nog tot en met 30 september.