NNO trapt het seizoen feestelijk af met dirigent Kerem Hasan

GRONINGEN - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) traptr 20 september in De Oosterpoort het nieuwe culturele seizoen feestelijk af.

Naast een mooi programma met de Vierde Symfonie van Tsjaikovski, speelt het orkest samen met de wereldster Nicolai Luganski het Tweede pianoconcert van Brahms. Op de bok staat de veelbelovende dirigent Kerem Hasan. De geboren Londenaar is slechts 27 jaar oud en weet als natuurtalent het orkest op een wonderlijke manier boven zichzelf uit te laten stijgen. Onlangs viel Hasan op overtuigende wijze in voor Bernard Haitink van het Concertgebouworkest tijdens Mahlers Negende symfonie. Kaarten voor dit concert zijn te verkrijgen via de-oosterpoort.nl.

Brahms’ Tweede Pianoconcert

‘Gewoon doen alsof je God bent’, zo omschreef pianist Rian de Waal na een geslaagd concert de blufhouding die hem hielp het Tweede Pianoconcert van Brahms te durven uitvoeren. Vier delen lang laat Brahms het orkest samensmelten met de solist aan de vleugel. Voor de pianist en orkest een ware Titanenstrijd, voor het publiek opent zich het walhalla.’

Tsjaikovski’s Vierde Symfonie

Tsjaikovski toont zich in zijn Vierde Symfonie de meester van de warmbloedige strijkersgloed. Wat heerlijk om alles los te laten en je over te kunnen geven aan zijn diepe melancholie. Hij componeerde deze symfonie toen hij net gescheiden was van zijn vrouw. De componist was weer een vrij man en kon zijn kluizenaarsleven hervatten. Symfonie no.4 van de toen bijna veertigjarige Tsjaikovski is de eerste waar de componist wat ingetogener te werk gaat. Het is een autobiografisch muziekwerk: elk van de vier delen behandelt een episode uit het leven van de componist. Het is bekend dat Tsjaikovski Symfonie no.5 van Beethoven (de Noodlot Symfonie) hierbij als voorbeeld had genomen.

Voorafgaand, en in de pauze van het openingsconcert is er in de foyer een fototentoonstelling waar de musici als individu centraal staan. In de pauze zijn enkele musici in de foyer aanwezig om de bezoekers te ontmoeten.