Grand Theatre klaar voor bomvol programma binnen en buiten

GRONINGEN - Met de zomer en een flinke opknapbeurt achter de rug, is Grand Theatre klaar voor het nieuwe seizoen. Het ziet ernaar uit een enerverend jaar te worden met een gevarieerd programma van belangwekkende theater- en dansvoorstellingen uit Nederland, maar ook van ver daarbuiten.

Ook tijdens het seizoen zullen nog regelmatig nieuwe, actuele voorstellingen aan de programmering worden toegevoegd. Het programma van Grand Theatre laat zich dit seizoen niet begrenzen door de muren van de theaterzaal. In samenwerking met Wijkcentra Beijum vinden er diverse activiteiten plaats op locatie in de wijk. Ook treedt het theater in het kader van het internationale kunstproject ‘Meet the Neighbours’ actief in dialoog met de bewoners uit de stad Groningen. Tenslotte opent Grand Theatre met veel plezier de deuren voor een brede waaier aan programma’s en activiteiten van Groninger partners en nieuwe initiatieven uit de stad.

Theater- en dans van lokale, nationale én internationale makers

Het Groningse publiek kan vanaf aanstaande donderdag weer terecht in Grand Theatre voor lokale, nationale én internationale theater- en dansvoorstellingen. Grand Theatre is als het vlakkervloertheater in Groningen een belangrijke speelplek voor de vaste waarden uit het Nederlandse theateraanbod. Groepen als Mugmetdegoudentand, Maas Theater en Dans, Het Houten Huis, Tryater, Theater Rotterdam, De Warme Winkel (met o.a. een Nederlandse première), NTjong, BOG., Cie. De KOE/Willem de Wolf, Theater Artemis, Oostpool en Dood Paard maken derhalve een belangrijk deel uit van de programmering. Ook worden er banden opgebouwd met Nederlandse theatermakers die nog niet eerder naar Groningen kwamen. Een van hen is de toonaangevende choreograaf Arno Schuitemaker, die momenteel furore maakt in binnen- en buitenland.

Daarnaast wordt er ook werk van buiten de eigen landsgrenzen getoond. Zo belooft de terugkeer van het Australische circusgezelschap CIRCA één van de hoogtepunten van het seizoen te worden. Nadat ze Gronings publiek vorig jaar verwonderden met ‘Beyond Beyond’, zijn de Australiërs in november terug voor maar liefst acht speelbeurten van de adembenemende familievoorstelling ‘Humans’. In samenwerking met TENT circustheater producties wordt er een speciaal voorprogramma samengesteld met jong Nederlands circustalent.

Hoewel er al veel op de planning staat, ligt nog niet het hele programma voor het komende seizoen vast. Er worden tijdens het seizoen regelmatig nieuwe voorstellingen aan het programma toegevoegd. Grand Theatre programmeert immers bewust op de korte termijn en binnen de context van thematische maandprogramma’s. Deze vernieuwende manier van programmeren stelt het theater in staat om in te spelen op de actualiteit en aan te sluiten bij de belevingswereld van het Groningse publiek.

Grand Theatre treedt buiten de eigen muren

Grand Theatre zet niet alleen binnen, maar ook buiten de eigen muren activiteiten neer. Zo gaat het theater door met de samenwerking met Wijkcentra Beijum. In dit kader strijkt in oktober bijvoorbeeld het Britse collectief Action Hero met een mobiele geluidsstudio neer in Beijum voor hun project ‘Oh Europa’. Het project is een zes maanden durende zoektocht door heel Europa naar liefdesliedjes, gezongen door de mensen die het collectief onderweg ontmoet. Ook met ‘Meet the Neighbours’ treedt Grand Theatre buiten haar eigen muren. Binnen dit internationale kunstproject worden uitwisselingen geïnitieerd tussen kunstenaars en bewoners van vijf steden in Europa en Noord-Afrika. In Groningen staat Grand Theatre centraal. Op initiatief van het theater vond er eerder al een project plaats tussen de bed-bad-brood boot van Stichting INLIA en het Groningse kunstenaarscollectief WERC. In het komende seizoen volgen nog twee projecten. Om te beginnen in oktober, met een samenwerking tussen The Student Hotel en de kunstenaars van MOHA.

Ruimte voor lokale partners en nieuwe initiatieven

Grand Theatre opent dit seizoen weer met trots de deuren voor veel programma’s en activiteiten van partners uit de stad. Zo is het theater altijd een prominente locatie voor festivals als Noorderzon, Jonge Harten, Soundsofmusic en Eurosonic Noorderslag. In samenwerking met Groningse muziekpodia worden onder de noemer ‘GT Music’ regelmatig concerten georganiseerd. Tevens biedt Grand Theatre ruimte aan programma’s van lokale makers, zoals Club Guy & Roni’s Weekend Break Festival, Urban Sources van Urban House Groningen en Wijd Open Festival van De Noorderlingen. Nieuwe initiatieven weten het theater steeds beter te vinden als locatie voor hun activiteiten. Dit leverde al succesvolle programma’s op in de foyer, zoals de storytellingavonden van ‘Mezrab in the House’ en de live radioshows van ‘Club Bavarois’. Ook komend seizoen geeft het theater ruimte aan dit soort initiatieven. Ten slotte blijft Grand Theatre natuurlijk een centrale rol spelen bij de begeleiding van Groninger makers en projecten op het gebied van faciliteiten, expertise en techniek.

Seizoensklaar van start

Na vorig seizoen ruim 28.000 bezoekers over de vloer te hebben gehad, is gedurende de zomer hard gewerkt om de veiligheid, toegankelijkheid en kwaliteit van het theater te waarborgen en verbeteren. Het gaat om aanpassingen aan de installaties voor theatertechniek, de bouw van een rolstoelingang, een nieuwe brandmeldinstallatie en geluidsisolerende deuren. De grootschalige verbouwing vond plaats met dank aan de provincie en gemeente Groningen, die beide financieel hebben bijgedragen. Aanstaande donderdag 13 september opent een opgefrist Grand Theatre de deuren voor een bijzondere double bill bestaande uit werk van theatermaakster Kaatje Kooij en choreografe Dunja Jocic. De voorstellingen zijn meteen de aftrap van het eerste maandprogramma ‘Tussen vier muren’, waarmee het theater in september het mentale en fysieke hokjesdenken centraal stelt.