Met het vuur uit de sloffen

GRONINGEN - Er zijn genoeg gewone Groningers die mooie dingen doen. Op Instagram zijn ze actief en de Gezinsbode laat ze aan het woord. In de negende aflevering: bloggende hardloper Wilja Nanninga.

Door Vincent Trechsel

Een paar jaar geleden, zes om precies te zien, was Wilja Nanninga (32) wat aan de dikke kant. Of dik… Ze was wat zwaarder dan nu en dat beviel haar niet. Wat gezonder leven mocht wel. Slanker hoefde niet eens per se. De bittergarnituur werd ingeruild voor een wat een gezondere levensstijl. Behalve anders eten, waagde ze zich ook eens aan een paar hardloopschoenen.

Het was op de boulevard van Valletta, de hoofdstad van het eilandje Malta, dat Wilja het spreekwoordelijke licht zag. Zoveel mensen sportten langs de kustlijn van het hooggelegen Valletta, van waar je zo prachtig over de zee uitkijkt. Toegegeven, de vergezichten in Groningen verschillen enigszins, maar dat hardlopen werd bij terugkeer in Nederland direct opgepakt.

Eén minuutje rennen, één minuutje lopen, één minuutje rennen, één minuutje lopen. En zo bouwde Wilja haar conditie, uithoudingsvermogen en snelheid op. Foto’s van dat hardlopen worden gedeeld op Instagram met haar inmiddels ruim 5600 volgers. Hoe langer de afstand, hoe meer likes ze krijgt van haar volgers. Prestatie lijkt nodig.

Chia

Behalve sporten werd voeding ook belangrijk voor Wilja. Ze houdt er sinds begin vorig jaar een blog over bij: The Breakfast Blog. Favoriete recepten die je het water in de mond doen lopen. Havermout met vijgen, bananenbrood en zelfs gezonde wafels. Of wat te denken van bananenpannenkoeken, chia pudding of een smoothiebowl? Wilja post foto’s van eten en haar sport graag, al was het alleen maar om zichzelf een schop onder de kont te geven. Haar volgers vinden het ook leuk. En dat zij anderen motiveert, motiveert alleen maar.

Die lekkere gerechten en hardloopfoto’s moeten natuurlijk goed worden vastgelegd. Handig dat haar vriend fotograaf is, al werken de iPhone en een rondje nabewerking doorgaans ook prima. Sommige Instagrammers plaatsen het liefst ‘het perfecte plaatje’ op social media. ‘Kijk eens hoe fantastisch mijn leven is. Kijk eens hoe geweldig ik ben!’ Daar heeft Wilja lak aan. Natuurlijk, die vriend is handig en je wilt je volgers ook wat te bieden hebben, maar haar kracht zit ‘m naar eigen zeggen in herkenning. De Groningse probeert uit te stralen dat wat zij kan, heus iedereen wel kan. Wanneer haar duurloop voor geen meter gaat, zie je dat niet terug op de foto’s maar wordt dat wel in de tekst gedeeld. Vinden de mensen fijn, die eerlijkheid.

Advies

Laten zien wie ze is, is het wat ze graag overbrengt. Haar volgers mogen best een goed beeld van haar als persoon krijgen. Liever zelfs. Het geven van dat eigen past gewoon bij d’r. Zo blijft ze herkenbaar, weet ze. Het houdt de drempel haar te benaderen laag en mensen proberen dan ook veelvuldig informatie bij haar in te winnen. Doen wat het beste voor je voelt, is haar advies. Geeft ze ook mee aan haar mensen in de Zara in Stad, waar ze manager is. ‘Werken is belangrijk, maar jijzelf bent nog veel belangrijker’, zegt ze steevast tegen haar team. Iets wat ze zes jaar geleden in Valletta al tegen zichzelf zei.

Jezelf op één zetten is niet egoïstisch. Voor je eigen geluk moet je doen wat goed voelt. Voor Wilja begon dat met een minuutje rennen en een minuutje rust. “Wat ik doe, kan iedereen”, lijkt ze te willen overtuigen. Misschien. Maar daarom is het niet minder knap wat zij inmiddels presteert. Dat mag gezegd. Zondag reist Wilja af naar Berlijn, omdat daar een marathon wordt gehouden. Haar startnummer is 29797.

Wilja Nanninga is te volgen op www.instagram.com/wiljaaa/.